Приједорчани заинтересовани за акцелерацију

Заинтересованим Приједорчанима са иновативним пословним идејама које желе претворити у посао, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа јуче је представила јавни позив за учешће у акцелератор пилот програму.
Инфо дан организован је у сарадњи са Агенцијом за економски развој града Приједора – ПРЕДА и пројектом FORESDA.
Руководилац одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништва у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа Марица Берић упознала је присутне са детаљима програма и начином пријаве на јавни позив.
– Ради се о сасвим новом виду подршке за иновативне почетнике у послу у Републици Српској. Захваљујући програму ми ћемо их провести кроз интензивну двоипомјесечну  едукацију и савјетовање од стране искусних предавача из региона, а нашим будућим полазницима добиће подршку и искусних ментора. Најсупјешнијим полазницима омогућићемо бесплатан простор за рад у оквиру „co working“ простора који ће бити успостављен у агенцији ПРЕДА, биће им пружена административна и техничка подршка, могућност промоције, међународног повезивања, представљања њихових пословних планова пред потенцијалним инвеститорима – рекла је Берић.
Она је нагласила да је рок за пријаве 7. октобар те да је начин пријаве веома једноставан.
– Ми смо један пилот програм већ провели у прољеће ове године у Бањој Луци и очекујемо да ће овај други који организујемо у Приједору бити још успјешнији. Акцелератор значи убрзање и ми на овај начин треба да дамо свим иновативним почетницима вјетар у леђа,  да их кроз ова два и по мјесеца оспособимо да што прије изађу на тржиште, да понуде своје производе и услуге и да буду оспособљени за пословање- закључила је Берић.


Горан Родић, представник агенције ПРЕДА изразио је задовољство чињеницом да је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа одабврала баш ПРЕДУ за партнера у овој активности.
– Имамо прилику да нашим потенцијалним корисницима понудимо могућност да предложе своје пословне идеје и тестирају их кроз акцелератор програм. У овај пројекат улазимо са нашим новим co working простором у оквиру којег ћемо најуспјешним полазницима бесплатно уступити простор за даљи развој њихових предузетничких идеја – истакао је Родић.
Реализацији акцелератор пилот програма обрадовао се и Данило грбић, млади приједорски предузетник који свој пословни пут тражи у области креативних индустрија.
– Овај пројекат је јако важан и може да помогне младим људима да остваре пословне идеје и пласирају их на тржиште. Осим тренинга важна је и финансијска подршка и надам се да ће након овог пројекта бити и неки други који ће омогућити финансијску помоћ новим младим фирмама – рекао је Грбић.
Акцелератор пилот програм проводи се у оквиру пројекта ACCELERATOR „Развој акцелератора за обезбјеђење бољег приступа финансирању за иновативна МСП“  у сарадњи са Агенцијом за економски развој града Приједора – ПРЕДА  и пројектом FORESDA који подржава развој иновација и конкурентности кроз међусекторску сарадњу. Пројекте ACCELERATOR и FORESDA суфинансира Европска унија из средстава ERDF и IPA фондова у оквиру Дунавског транснационалног програма.