Пријаве за пројекат изградње система за наводњавање

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске позвало је данас пољопривреднике који су заинтересовани за изградњу система за наводњавање да се до 15. новембра пријаве за овај пилот пројекат који би финансирала израелска компанија.
У саопштењу ресорног Министарства, које би било посредник у овом пројекту, наводи се да би радове на изградњи овог система изводиле домаће фирме, док би кредит враћали заинтересовани пољопривредници, односно, удружења пољопривредника.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС учествовало би у виду додјеле подстицајних средстава за изградњу система за наводњавање, у складу са Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2012. години, додаје се у саопштењу.
Минимално могу да буду пријављена два хектара, а максимално 20 хектара по произвођачу.
Пријаве могу да се подносе посредством удружења пољопривредних произвођача, а пожељно је да произвођачи имају извор воде на свом имању или водоток у близини, као и обезбијеђен довод електричне енергије и процјену колико би коштало увођење система.
Потребно је и да произвођачи немају неријешене имовинско-правне односе или било какве остале препреке за постављање система за наводњавање, односно, довођење воде до парцела, изградњу резервоара, бунара, базена, додаје се у саопштењу.
Из Министарства наводе да ће након обраде пријава обићи терене и у сарадњи са удружењеима одредити произвођаче који задовољавају услове, те да ће послије тога бити одржан састанак са инвеститорима из Израела на којем ће бити утврђен коначан приједлог површина, пројектиних подручја и услови кредитирања.
Образац за пријаве налази се на интернет страници Министарства www.vladars.net/ministarstva, а попуњен образац треба доставити на једну од мејл адреса: mps@mps.vladars.net, b.kecman@mps.vladars.net m.erbez@mps.vladars.net. (СРНА)