„Прилика плус“ додатна шанса за запослење

У организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа (РАРС) јуче је у Бањој Луци одржан округли сто о теми „Улагањем у људе до веће конкурентности“. Округли сто је једна од активности у оквиру програма „Прилика плус“ који имплементира РАРС у сарадњи са Регионалном агенцијом за Херцеговину, а финансира га Агенција за развој и сарадњу Швајцарске.

Циљ округлог стола, који је окупио послодавце, пружаоце услуга неформалног образовања одраслих и посреднике у запошљавању, био је да се дају конкретни приједлози на основу којих би били креирани пројекти којима би се унаприједиле вјештине и способности оних који активно траже посао.

–          Програм „Прилика плус“ треба да омогући повећање конкурентности људских ресурса. Радној снази треба омогућити да стекне знања и вјештине које требају послодавцима. Тренутно проводимо истраживање потребних кључних вјештина, прије свега за сектор производње. У директним разговорима са послодавцима настојимо сазнати које су то вјештине и знања које треба да имају њихови радници – рекао је вођа програма „Прилика плус“, Никола Драговић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Слободан Марковић нагласио је да постоји огромна разлика између понуде радне снаге на тржишту и потребе предузећа за специфичним занимањима којих нема на тржишту што је неопходно избалансирати.
–  Сада је потребно дати одговор шта се може учинити како би се подигао ниво запослености и подмириле потребе предузећа за одговарајућим кадровима, односно како доквалификовати радну снагу за тражена занимања – истакао је Марковић.

И учесници округлог стола су се сагласили да је овај програм одлична прилика, прије свега за послодавце, али и за пружаоце услуга неформалног образовања и оне који траже посао.
Послодавци морају бити спремни на улагање у људске ресурсе, односно у едукацију радне снаге и то није трошак, већ инвестиција, а они који траже посао морају бити спремни на цјеложивотно учење – закључак је јучерашњег округлог стола.