Признања најуспјешнијим менторима за МСП

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић присуствовао је прошле седмице у Београду дводневном скупу ментора који је организован у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2“. Пројекат реализује Развојна агенција Србије (РАС) уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу JICA, а један од партнера у пројекту је и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.
Овом прилико додјељена су и признања најуспешнијим менторима Србије. Признање за најбољег ментора добили су: Љиљана Марковић из Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд, Бобан Костадиновић из Регионалне агенције за развој источне Србије „РАРИС“ и Иван Михајловић из Регионалне развојне агенције Југ.
Најбоље менторе бирали су сами ментори међу собом, на основу података о повећању продаје, развоју и иновативним постигнућима у предузећима које су обучавали. Главни циљ цијелог догађаја јесте размјена искустава са терена и изналажење нових начина за унапређење помоћи предузећима. Признања  су осмишљена од стране консултаната из Јапана и обухватају учешће свих ментора из Србије који су радили директно са предузећима.
Признања су додијелили Хидео Кобајаши (JICA Balkan Office), Катарина Обрадовић Јовановић (помоћник министра у Министарству привреде Републике Србије),  Ана Жегарац (директорка Сектора за планирање и развој Развојне агенције Србије), JICA консултанити из Јапана: Такаши Кимура, Масаши Такано; Данијела Чабаркапа (извршна директорка Јапанске пословне алијансе у Србији).
Током прве фазе пројекта, око 2.000 корисника у Србији изразило је задовољство услугом менторинга и оцијенило да им је та услуга помогла да сагледају актуелног пословање својих фирми, истраже тренутне проблеме и сметње за напредовање, дефинишу потенцијале за раст и креирају стратегију за даљи развој. Тренутно је новим корисницима за Фазу 2 на располагању више од 50 акредитованих ментора, који ће се сусрести са новим изазовима, али захваљујући чијем знању и искуству ће многе компаније побољшати своје пословање.