Привредници са Добојске регије заинтересовани за грантове из Challenge фонда

Које су могућности које нуди Challenge фонд и на који се начин пријавити на други јавни позив објављен 28. фебруара ове године, занимало је данас и око 80 привредника са подручја Добоја, Модриче, Теслића, Дервенте, Вукосавља, Грачанице, Станара, Петрова и Брода.
На инфо дану који је у Добоју организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Агенцијом за развој МСП града Добоја, детаљно су представљени услови и критеријуми за добијање ових средстава.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је да је сврха инфо дана била да што већи број привредника из прве руке чује о могућностима које нуди Challenge фонд, како би што више њих имало прилику да добије бесповратна средства.
– Фонд вриједан око 3 милиона евра успостављен је захваљујући средствима Шведске агенције за међународну сарадњу – СИДА и гранови су намијењени првенствено иновативним идејама, а саме иновације значе и развој предузећа и нова радна мјеста и дизање степена конкурентности предузећа – рекао је Ђукић.
Он је нагласио да су бесповратна средства намијењена startup-ima регистрованим најмање шест мјесеци и не старијим од двије године и то у максималном износу од 10.000 евра, док су грантови за зрела предузећа максимално 30.000 евра.
– Битно је да нагласим да ће предузећа морати обезбиједити и властито учешће у износу од најмање 50% вриједности пројекта – појаснио је Ђукић.


Директор Агенције за развој МСП града Добоја Предраг Ђурић рекао је да је инфо дан добра прилика да се предузетници информишу о условима и начину пријаве на јавни позив како би и на овај начин дошли до подстицаја.
– У оквиру првог јавног позива два предузећа из Добоја су остварила право на бесповратна средства. Очекујемо још бољи резултат на овом позиву – каже Ђурић.
Иноватор из Добоја Драго Ћосић у Callenge фонду види добру прилику за реализацију своје пројектне идеје.
– Имам пројекат у области енергетике што је сада јако популарно. Овакви пројекти су одлична подршка – истакао је Ћосић.
Јавни позив отворен је до 10. априла. Објављен је у оквиру  пројекта „Challenge to Change“ који проводе Републичка агенција за развој малих  и средњих предузећа и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска.