Привредници добојске регије информисани о условима добијања грантова из Challenge фонда

Инфо дан, организован у оквиру трећег Јавног позива за додјелу бесповратних средстава за иновативне пословне идеје из Challenge фонда, окупио је данас у Добоју око 40 предузећа и предузетника које је занимало са каквим пројектима и под којим условима могу конкурисати за ова средства.

Представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа (РАРС) и члан пројектног тима Мићо Станојевић појаснио је овом приликом да је позив расписан у оквиру пројекта „Challenge to Change“ који финансира Шведска агенција за међународну сарадњу – СИДА, а проводе га РАРС и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска.

– Challenge фонд има на располагању око 3 милиона евра и доступан је пословним субјектима са подручја Босне и Херцеговине и Шведске, који имају иновативне пословне идеје, могу запослити одређени број људи, повећати конкурентност и одрживи друштвено-економски развој у БиХ -рекао је Станојевић.

Он је појаснио да је максималан износ гранта за почетнике у пословању (start up), који су регистровани најмање 6 мјесеци и не старији од двије године, 10.000 евра. За зреле привредне субјекте, до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, максималан износ гранта је 30.000 евра.

– Пословни субјекти морају обезбиједити минимално властито учешће од 50% укупне вриједности предложеног пројекта. Период провођења пројекта не може трајати дуже од 12 мјесеци. Пријаве на позив подносе се електронски, а сви детаљи су на сајту пројекта www.c2c.ba. Јавни позив отворен је 7.новембра 2018. Пријаве се могу поднијети најкасније до 17. децембра 2018. године до 24 часа по локалном времену – рекао је Станојевић.

Он је подсјетио да је у оквиру првог јавног позива грант средства добило 28 привредних субјеката. За реализацију тих пројеката из Challenge фонда обезбијеђено је око 570.000 евра, док су компаније обезбиједиле око 1,5 милиона евра. Овим пројектима директно је обезбијеђено 96 нових радних мјеста. Потписивање уговора са корисницима којима су одобрена грант средства у оквиру другог јавног позива су у току.

Инфо дан у Добоју организован је у сарадњи са Агенцијом за развој малих и средњих предузећа града Добоја.