Предузећима проблем квалификована радна снага

Мањак квалификоване и искусне радне снаге један је од основних проблема у пословању за већину предузећа на подручију Града Бијељине, те општина Угљевик и Лопаре, наводи се у закључку анкете коју је у оквиру пројекта COTON међу семберским привредницима провео Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Градске управе Града Бијељина. Пројекат COTON реализује се у оквиру програма Прилика плус који имплементира Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а подржава Влада Швајцарске. 
Већина анкетираних, њих скоро 70 одсто, је истакло да новопримљени радници морају проћи кроз додатне обуке како би се оспособили за самосталан и продуктиван рад, те да квалификације које добијају током редовног школовања често нису довољне. 
Анкета, чији су резултати представљени данас у Бијељини, показала је да од 54 анкетирана предузећа, њих 17 редовно прима ученике на праксу, док су 33 предузећа изразила спремност да сарађују са школама у процесу реализације ученичке праксе на радном мјесту. 
Као један од значајних фактора који ограничава реализацију практичне наставе у предузећима, привредници су навели питање заштите на раду и поштовања свих безбједносних мјера. 
Током данашње презентације, представници градске управе су подржали активности програма Прилика плус и  пројекта COTON
– ПриликаПлус је упалила аларм када је у питању образовање дефицитарних кадрова у привреди – прецизирао је   начелник Одсјека за образовање у Градској управи Града Бијељина Драгорад Васић. 
Град Бијељина ће од почетка наредне школске године стипендирати дио ученика који се одлуче за недостајућа занимања, најављено је данас.