Предузетнички портал Српске подржао конкурентност МСП

Успостављањем Предузетничког портала Републике Српске ријешен  један од основних проблема са којима се суочавају мала и средња предузећа, а то је недостатак пословних информација потребних за њихово оснивање, раст и развој. У прилог томе говори и чињеница да је Портал до данас забиљежио више од 595 000 прегледа и преко 41 000 посјетилаца. dsc_0955_opt-1

Успостављање портала заједнички је пројекат Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и  Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, који је финансиран захваљујући програму „Подршке конкурентности малих и средњих предузећа“ ЕУ чији је завршетак озваничен јуче у Сарајеву.

Руководилац одјељења за стратешко планирање развоја МСП-а  и предузетништво у Агенцији  Марица Берић  презентовала је том приликом Предузетнички портал Српске истакавши да је главни циљ пројекта био да се олакша приступ информацијама свим привредним субјектима, те да они који желе да покрену бизнис на једном мјесту добију све потребне информације.

Овај пројекат спровела је Европска банка за обнову и развој, рекао је шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру Делегације ЕУ у БиХ Анреа Вера. Он је рекао да су мала и средња предузећа стуб економије у ЕУ и у БиХ, јер стварају нова радна мјеста. Вера је додао да је ЕУ у посљедњих 15 година уложила у БиХ 55 милиона евра за поршку развоју малих и средњих предузећа, те да се очекује да ће у наредном периоду уложити додатних 16 милиона. Истакао је да је ЕУ финансијски помогла 145 предузећа, од чега је њих 75 одсто повећало приходе за 17 одсто, а отворили су и 15 одсто више радних мјеста. Директор ЕБРД Јан Браун рекао је да је ова банка сачинила стратегију рада у БиХ у наредних пет година и да је један од циљева пружање подршке развоју малих и средњих предузећа.