Предузетницима који желе нови почетак потребна подршка институција

Након успјешног првог пословног доручка који је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала у октобру прошле године, у петак 22.03.2019. одржан je и други пословни доручак и радионица за Б2Б менторство у оквиру пројекта DanubeChance2.0 – „Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање „друге шансе“предузетницима у Дунавској регији“.

Осим предузетника, овом догађају присуствовали су и представници Министарства привреде и предузетништва, локалних развојних агенција као и других институција које пружају подршку развоју предузетништва у Републици Српској.

На самом почетку присутнима су представљени закључци са првог пословног доручка и резултати интервјуа са предузетницима који су проведени у оквиру пројекта, а као примјер добре праксе у овој области у Републици Српској представљен је Закон о стечају – поступак реструктурирања.

У оквиру дискусије разговарано је о потреби превазилажења стигматизације предузетника који су доживјели пословни неуспјех а желе поново покренути посао, као и о томе какву подршку институција они очекују и на који начин институције у томе могу да их подрже.

У другом дијелу сесије одржана је интерактивна Б2Б менторинг радионица током које су  о својим успонима и падовима на предузетничком путу говорили данас успјешни предузетници у области креативне индустрије, ИТ и здраве хране. Била је ово прилика да своја искуства, изазове и препреке са којим су се сусретали као и најважније научене лекције, ови предузетници подијеле са осталим учесницима овог догађаја, те заједнички предложе врсту подршке која је неопходна за пружање „друге шансе“ предузетницима у Републици Српској.

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа је један од партнера у пројекту „Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање „друге шансе“ предузетницима у Дунавској регији“- DanubeChance2.0 који суфинансира Европска унија у оквиру Дунавског транснационалног програма из средстава Европског регионалног развојног фонда, Инструмента за претприступну помоћ ИПА и Европског фонда за сусједску сарадњу ENI. Циљ пројекта је развијање политика пружања „друге шансе“ предузетницима, као и развој практичних рјешења за побољшање предузетничког учења и културе да би се избјегао „губитак предузетничког потенцијала“ и превазишла „стигматизација“ предузетника који су банкротирали у Дунавској регији.