Предузетнице дају важан допринос развоју

„Иако су још увијек у мањини – доступни подаци говоре да је у Републици Српској око 30 одсто пословних субјеката у власништву жена, жене предузетнице дају важан допринос укупном економском развоју. Жене предузетнице не само да запошљавају себе, већ запошљавају и друге, стварају нову вриједност, доприносе пуњењу буџета и развоју заједнице“, рекао је директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић на отварању конференције о женском предузетништву која је одржана 28.9.2018. у Бањој Луци.
Он је додао да Агенција у складу са својим надлежностима, настоји дати активан допринос развоју женског предузетништва кроз одређене активности којима прије свега настоји да подстакне жене да се снажније укључе у економску активност или унаприједе постојећи бизнис.
Конференцију је отворио министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекавши да је Српска посвећена идеји женског предузетништва, што је видљиво у Стратегији развоја женског предузетништва за период 2018-2021. година којом је одређен и циљ већег укључења жена у ову област.
„Стратегијом коју је усвојила Влада Српске жели се постићи и развој конкурентности и дјелатности у којима се жене ангажују, као и подстицање на мотивацију и јачање оних сектора у којима до сада жене нису биле у обиму у којем процјењујемо да би могле бити укључене“, рекао је Ђокић новинарима током Друге конференције женског предузетништва „Жене у пословном свијету“.

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић рекла је да је циљ конференције промовисање женског предузетништва, охрабривање будућих и постојећих жена предузетника за нове пројекте, те унапређење сарадње размјеном искустава.
Директор требињске „Индустрије алата“, која је дио концерна „Свислајон“, Бранка Ратковић рекла је да овај привредни субјекат тренутно запошљава 520 радника.
„Иако је ово металски сектор који запошљава највише мушкарце, морам рећи да овде то баш и није случај. Оно што жене раде у овој фирми најпрецизнији су и најодговорнији послови, а жене су и пет извршних директора“, навела је Ратковићева.
У оквиру конференције, коју су организовали Министарство индустрије, енергетике и рударства, Привредна комора Српске, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Подручна привредна комора Бања Лука, одржани су и пословни сусрети предузетница под окриљем Европске мреже предузетништва, као и више панела чији је циљ био да оснажи жене да се активније укључе у еконоску активност.