Представљен регулациони план Ски-центра Игришта – Предвиђена градња стаза, хотела, викенд-насеља и гондоле

У Власеници је одржана стручна расправа на којој је разматран преднацрт регулационог плана зимског спортско-рекреативног центра Игришта, на којој су стручна лица изнијела мишљења и приједлоге с циљем да буде израђен што бољи и квалитетнији пројекат.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић изјавио је новинарима да је носилац цјелокупних активности у вези са овим планом бањалучка фирма Пројект, а да је данас виђено све што је планирано у протеклих неколико година.

– Кроз овај регулациони план који је врло амбициозан, биће дефинисано све оно што се тиче Игришта, почевши од планираних садржаја који ће бити импозантни – стазе, путеви, водоснабдијевање, паркинзи, хотели, викенд-насеља – навео је Краљевић.

Он је рекао да је циљ да скијалиште буде уклопљено у природни ресурс који постоји на планини Јавор са што мање капацитета када је ријеч о кућама и другим објектима, преноси портал palelive.com.

– Све друго планирано је да се ради у граду, а у другој фази да се гради гондола са Језера преко Виселца да се повеже планина – додао је Краљевић.

Према његовим ријечима, до сада је Влада Републике Српске у разне тендере и јавне објаве уложила око 15 мил КМ од планираних око 50 мил КМ.

– План је да се до краја године отвори скијалиште, битно је да се набави лифт шестосјед, што је у фази реализације, а онда додавати садржаје, проширивати из године у годину – навео је Краљевић.

Он је истакао да ће шира регија осјетити добробит овог пројекта који ће покренути комплетну привреду на овом простору и развој села у којима ће се радити инфраструктура.

Краљевић је захвалио свима који су увиђели значај овог пројекта, а који ће се осјетити у наредним годинама када је ријеч о приливу туриста, а посебно српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, Влади Српске и премијеру Радовану Вишковићу, те управи Олимпијског центра „Јахорина“.

Генерални директор фирме Пројект из Бањалуке Стојан Вујатовић изјавио је да су Игришта један од великих потенцијала у Републици Српској и БиХ, те да је то једно од најсјевернијих скијалишта које ће дати нови осврт када је ријеч о скијању и осталим спортовима.

– Данас смо овђе да допринесемо бољем плану и реализацији пројекта који касније иде у нацрт, кроз све своје садржаје, укључујући нове стазе, језеро, осњежавање, опрему. Ми смо ту да пробамо да све што је замишљено спроведемо у ђело кроз планирања, послије кроз технику, што се тиче саме изградње, да стојимо на располагању – рекао је Вујатовић.

Влада Републике Српске је половином 2020. године донијела одлуку којом је Олимпијском центру Јахорина дала на управљање на 30 година Игришта на планини Јавор у општини Власеница да би јединствен природни простор искористио за развој зимског и љетног туризма.

Ски-центар би требао да има три главне осњежене стазе дужине око 4.750 метара, а предвиђена је и градња једног шестосједа укупне дужине 820 метара и капацитета 3.000 скијаша на час, те покретне траке дужине 150 метара, са капацитетом 1.500 скијаша на час.

Стручној расправи су присуствовали представници Министарства саобраћаја и веза, Министарства пољопривреде водопривреде и шумарства, Јавне установе Воде Српске и локалних предузећа и установа.