Представници Агенције на регионалном скупу у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“

Представници Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа присуствовали су регионалном скупу у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“, који је прошле седмице одржан у Београду. Скуп је организован поводом 15 година сарадње Развојне агенције Србије и Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА).

Скуп је отворио Њ.Е. амбасадор Јапана, г. Ђунићи Марујама, који је истакао да су мала и средња предузећа основа сваке економије, и да су велика и успешна јапанска предузећа углавном настала од малих породичних фирми.

На скупу су говорили и Ана Жегарац, директорка Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије (РАС), Хидеја Кобајаши, директор ЈИЦА представништва за Балкан; Гаку Фунабаши, виши саветник у области развоја приватног сектора ЈИЦА; као и Владимир Минев, шеф сектора за информативне услуге МСП, Бугарске агенције за промоцију малих и средњих предузећа.

Догађају су присуствовали ментори, представници регионалних развојних агенција, компаније које су биле кориснице услуге менторинга у Србији, као и представници партнерских организација из Црне Горе, БиХ и Македоније.

Иначе, више од једне деценије Развојна агенција Србије у сарадњи са јапанским партнерима успjешно реализује стандардизовану услугу менторинга за мала и средња предузећа и предузетнике и тај систем пружања услуге преноси земљама Западног Балкана: Црној Гори, Македонији и Босни и Херцеговини (БиХ).  Јубилеј.

Ана Жегарац, директорка Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије, истакла је важност и континуитет сарадње са ЈИЦА у успостављању и даљем унапређивању стандардизоване услуге менторинга у Србији, али и земљама партнерима на пројекту. Такође, навела је да је до сада 2.000 малих и средњих предузећа у Србији добило услугу менторинга, од тога чак 98% корисника се изјаснило да би поново учествовало у пројекту, а 90% је истакло да су уз помоћ подршке ментора унапредили своје пословање.

У Србији има 58 сертификованих ментора, од којих је, услед добрих резултата, њих 20 укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке нових ментора.