Практично средство за превазилажење пословне кризе које подржава INTERREG Дунавски програм, постало је доступно институцијама широм ЕУ

Прилагођени програм образовања за предузетнике са потешкоћама у пословању и оне који поново покрећу своје пословање послије банкрота, развио је конзорцијум стручних институција из 11 земаља централне и источне Европе.
Називамо их предузетницима „друге шансе“, односно предузетницима који морају промијенити фокус свог пословања или приступ управљања пословању да би преживјели кризу и постали отпорнији на нестабилност тржишта.
Сада је више него икад важно за националне владе да подрже предузетнике не само финансијски, већ и са вјештинама и знањем како да предвиде и процијене своје пословне активности, комбинују 2 или више извора прихода, уђу на нова тржишта користећи претходно пословно искуство, дигитализују своје пословање и буду у могућности да одмах контролишу своје показатеље кључних перформанси и доносе одлуке брже него икад!
Нудимо комплетан сет едукативног материјала, који може бити испоручен у виду радионица или онлајн видео конференција одговарајући на питања предузетника са потешкоћама у пословању:

  • како могу побољшати управљање финансијама и ресурсима свог предузећа?
  • како да преговарам о постојећим условима пословања, који ми више нису корисни?
  • који су савремени комуникациони канали који ми помажу да дођем до свог клијента на вебу и друштвеним медијима?
  • како да прилагодим свој тим, запослим и мотивишем све у тиму?
  • да ли ми је потребан правни савјет?

У тренутној ситуацији економске кризе морамо спасити наше најхрабрије и најзапосленије људе – наше предузетнике! Институције заиста требају одмах дјеловати и помоћи оним предузетницима који не виде другу опцију осим затварања посла:

  • посљедице банкрота могу се ублажити поштеним предузетницима како би заштитили своје интересе и лични живот;
  • можемо помоћи предузетницима да превазиђу своје страхове и да се одлуче да поново покрену посао;
  • предузетнике можемо савјетовати о расположивим програмима финансирања и повољним пореским условима;
  • помоћи им у креирању новог пословног модела користећи искуство које су стекли током претходног пословања.

Такође смо у могућности да научимо наше креаторе политика како да успоставе екосистем који подржава предузетнике са потешкоћама у пословању. Екосистем испуњен заједницама консултаната, менторима који пружају бесплатну савјетодавну подршку и изворима финансирања, који су значајни.
Ако мислите да сте у могућности да допринесете екосистему „друге шансе“, контактирајте локалног партнера из БиХ – Развојну агенцију Републике Српске: info@rars-msp.org.
Листу свих партнера који учествују у пројекту можете пронаћи на сљедећем линку: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danubechance2-0/partners

Више информација о едукативним материјалима и самом пројекту можете пронаћи овдје: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danubechance2-0/section/act-now