Почеле активности у оквиру Глобалне седмице предузетништва

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа четврти пут је домаћин за Босну и Херцеговину „Глобалне седмице предузетништва“ – свјетске кампање подизања предузетничке свијести код младих особа, која ће се ове године одржати од 12. до 18. новембра у више од стотину земаља свијета.

Партнери Агенцији у овој активности су Иновациони центар Бања Лука, Федерално министарство  развоја, подузетништва и обрта и МИ БОСПО – мрежа жена у бизнису. Активности финансира Амбасада САД у БиХ и Пројекат запошљавања младих (YEP). Генерални медијски покровитељ је Радио телевизија Републике Српске, а медијски покровитељ портал klix.ba.

Ова манифестација представља иницијативу чији је циљ да инспирише младе да прихвате иновације, маштовитост и креативност, да претворе своје идеје у стварност.

Прошле године Глобална седмица предузетништва реализована је у 123 земље на свих пет континената,  учествовало је 24.008 партнерских организација, реализовано је 33.846 активности у којима је учествовало  7.428.690 младих особа.

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа укључила се и ове године у реализацију три активности на глобалном нивоу.

Крајем августа објављен је јавни позив за “Startup weekend”. Ријеч је о догађају који би требао да окупи око 50 младих из цијеле Босне и Хрецеговине који имају идеје и желе бити дио неког предузетничког подухвата. Организовани тимови ће 54 часа  радити на развоју своје идеје уз помоћ ментора, фацилитатора и мотиватора. Идеје су поди>јељене на три категрије а тичу се Девелопера, Дизајнера и Не-техничких апликација.

“Startup weekend” биће одржан у Бањој Луци у Иновационом центру у периоду од 19-21.10. 2012. године и подржала га је Амбасада САД у БиХ. Пријаве трају до 15. oktobra 2012. године.

И ове године биће организован Cleantech open” – Такмичење за најбољу пословну идеју у области чистих технологија. Побједник на нивоу БиХ учествоваће на финалном такмичењу које ће се одржати у Сен Хозеу 8. и 9. новембра 2012. године, гдје ће имати прилику да представи своју идеју другим такмичарима, потенцијалним инвеститорима, представницима свјетских компанија и инвестиционих фондова. Јавни позив је отворен до 30.септембра. Такмичење је подржала Амбасада САД у БиХ, а Иновациони центар Бања Лука обезбиједиће за побједника награду вриједну 15.000 КМ кроз услугу разраде бизнис плана, инкубацију и даљи развој идеје.

У суботу, 1.септембра 2012. биће објављен и јавни позив за такмичење за најбољу фотографију о теми предузетништво под називом „Моћ маште“. Младе особе од 14-30 година из цијеле Бих треба да пошаљу најинспиративнију и најимпресивнију фотографију на којој ће нам показати да вјеровањем у предузетничку идеју могу направити промјену – запослити се!

Крајњи рок за предају радова је 23. септембар 2012., а Агенција ће три најбоља рада наградити новчаним износима од 400КМ, 300КМ и 200КМ. Три награђена рада наставиће такмичење на глобалном нивоу гдје најуспјешније очекују вриједне робне награде. Ову активност Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организује у сарадњи са Пројектом запошљавања младих (YEP), те уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC).

У суботу, 1.септембра, биће објављен и јавни позив за Такмичење за најбољи видео спот о предузетништвукоје Агенција организује у сарадњи са Пројектом запошљавања младих (YEP), те уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Најуспјешнији радови биће награђени са 700КМ, 400КМ и 200КМ. Крајњи рок за пријем радова је 29.октобар 2012. године, а право учешћа имају млади из цијеле БиХ до 30 година старости.

Сви награђени биће промовисани током Глобалне седмице предузетништва у периоду од 12. до 18. новембра ове године.