Почела обука за професоре практичне наставе

Први едукативни модул у оквиру пројекта „Обука/стручно усавршавање професора и наставника практичне наставе средњих школа“ почео је у понедјељак, 22.02.2016. у лабораторијама Машинског факултета у Бањалуци. Пројекат подржава Влада Швајцарске, а проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС) у оквиру програма Прилика плус.
Полазници обуке су професори практичне наставе из средњих стручних школа, а едукација подразумјева стицање основа теоретских и практичних знања из савремених технологија: „ЦАД“ пројектовања, „ЦНЦ“ програмирања, мехатронике и роботике, заваривања, брзе израде прототипа, мотора и моторних возила, хидраулике и пнеуматике. 
Директор РАРС Маринко Ђукић, истакао је да је овај пројекат одлична прилика за професоре практичне наставе у средњим школама да савладају нова знања и пренесу их на своје ученике. 
– На овај начин ће ученици средњих школа доћи што спремнији на своја будућа радна мјеста, а знамо да имамо хронични недостатак добрих з занатлија – закључио је Ђукић.   
– Добили смо ми одређена предзнања на факултету током студирања, али технологија напредује, долазе нови системи, поготово обраде метала и неопходно је да имамо сарадњу уиниверзитет – средња школа – привреда, ако желимо нешто да постигнемо – навео је један од учесника обуке, професор машинске групе предмета у Машинској школи у Приједору, Слободан Ивковић. 
– На општинама је да заједно са школама обезбиједе услови, да се набаве уређаји помоћу којих ће професори практичну наставу реализовати са ђацима – тврди Ивковић. 
Замјеник директора за сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ, Давид Крамер истакао је приликом јучерашњег обиласка лабораторија Машинског факултета значај образовања. 
– Овај пројекат је изузетно важан јер се ради о образовању, а оно осигурава будућност, нарочито за младе људе. То значи да ће имати боље шансе на тржишту рада, да нађу добре послове, да остваре примања што ће им помоћи да изграде своју будуност и будућност својих породица – рекао је Крамер. 
Укупна вриједност пројекта је 300 000 КМ од чега је Влада Швајцарске обезбиједила 223 000 КМ. Циљна група пројекта, који ће се реализовати до јуна 2016. године, обухвата укупно 154 професора и наставника практичне наставе из 33 школе из Републике Српске.