Почела дводневна инвестициона конференција

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је данас у Бањој Луци дводневну инвестициону конференцију на којој ће бити презентоване могућности улагања у Српску у секторима енергетике, туризма, производње хране и металске индустрије.
Поздрављајући учеснике из око 20 земаља, Цвијановићева је нагласила да су са циљем стварања повољног пословног амбијента и услова за привлачење и задржавање инвестиција претходна и садашња Влада РС провеле крупну регулаторну и административну реформу у оквиру три пројекта –
Гиљотина прописа, Увођење процјене утицаја прописа на пословно окружење и Стоп пословним баријерама, који је у току.
Цвијановићева је истакла да је у тим реформама постигнут напредак које су препознале и многе стране организације који су оцјењивале пословно окружење у југоисточној Европи.

Свјесни смо да је потребно предузети у времену кризе и друге додатне мјере и из тог разлога израђен је нови акциони план са новим мјерама које је потребно провести у наредном периоду којима треба додатно унаприједити услове за пословање нагласила је Цвијановићева.
Према њеним ријечима, ову конференцију треба схватити и као наставак свих ранијих активности у креирању повољног пословног окружења и да се на конкретан начин презентује понуда РС.
Дводневна инвестициона конференција биће одржана данас и сутра у Бањ
ој Луци и на Мраковици.
Инвестициону понуду појединих сектора презентоваће ресорна министарстава индустрије, енергетике и рударства, министарства трговине и туризма, министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Међу досадашњих 350 учесника долазак у Бањ
у Луку потврдили су инвеститори из Русије, Кине, Мексика, Италије, Израела, Велике Британије, Холандије, Мађарске, Њемачке, Швајцарске, Чешке, Словеније, Словачке, Србије, Хрватске, Финске.
Генерални покровитељ инвестиционе конференције је предсједник Српске Милорад Додик
који је овом приликом истакао да Српска жели да гради партнерски однос са инвеститорима и да је спремна да уради све што је потребно како би их задржала.
Он је нагласио да РС жели да смањи администрацију, порезе, да на садашњем нивоу задржи цијену електричне енергије и да ради на јачању конкурентности привреде и доведе је до препознатљивости у региону.

РС хоће да буде лидер у јавно-приватном партнерству, за шта су јој потренбни партнери и њихово искуство рекао је Додик и изразио увјерење да ће ова конференција стимулисати инвеститоре. (СРНА)