Потписан споразум о провођењу акцелератор програма у Источном Сарајеву

Споразум о сарадњи на провођењу новог циклуса акцелератор програма који ће бити одржан на подручју Источног Сарајева, потписан је у петак, 2. априла у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву. Споразум је потписала представница Развојне агенције Републике Српске Марица Берић са представницима партнерских институција: Универзитетом Источно Сарајево – Економским факултетом Пале, Заводом за запошљавање Републике Српске, Градом Источно Сарајево, Градском развојном агенцијом Источно Сарајево, као и свим општинама које улазе у састав Града Источно Сарајево.

Берићева је овом приликом захвалила партнерима што су препознали квалитет акцелератор програма који проводи Развојна агенција Републике Српске и, након прошлогодишњег успјешно реализованог програма на овом подручју, поново подржали његову реализацију.

„До сада је Развојна агенција Републике Српске реализовала пет акцелератор програма у Бањој Луци, Приједору, Билећи, Бијељини и Угљевику, као и Источном Сарајеву. Укупно 75 учесника је прошло програм, а њих 48 га је успјешно завршило. Ријеч је о програму који подржава почетнике у пословању широм Републике Српске. Кроз интензиван двомјесечни програм обука и менторинга они су добили сва знања и вјештине које су им потребне за реализацију њихових пословних идеја, а 32 учесника наградили смо различитим финансијским и нефинансијским наградама“, рекла је Берић приликом потписивања споразума.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Божић похвалио је квалитет акцелератор програма истакавши да се Економски факултет Пале са задовољством укључио у његову реализацију. Он је нагласио да ће овај факултет својим стручним особљем пружати помоћ почетницима који буду учествовали у акцелератор програму, те подсјетио да је прије двије године на Економском факултету организована платформа „Студентски предузетнички инкубатор“, која је студентима помагала у реализацији иновативних пословних идеја а која стоји на располагању и учесницима акцелератор програма.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да Градска управа, као партнер Развојној агенцији Републике Српске, први пут учествује у реализацији овог програма, те да је овај програм нарочито добро дошао у актуелној привредној ситуацији која се рефлектује и на подручје Града Источно Сарајево.

Јавни позив за учешће у акцелератор програму који ће се одржати на подручју Источног Сарајева биће објављен у понедјељак, 5.априла 2021. на интернет и фејсбук страници Развојне агенције Републике Српске, као и Предузетничком порталу Републике Српске.