Посјетом предузећима завршен први циклус додатне обуке средњошколских професора

Посјетом партнерским предузећима, прве двије групе полазника завршиле су 27.02.2016. додатну едукацију у оквиру пројекта „Обука (стручно усавршавање) професора и наставника практичне наставе средњих техничких школа на Машинском факултету, Бањалука“. 
Пројекат подржава Влада Швајцарске, а проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС) у оквиру програма Прилика плус.
Током посјете предузећима „Три Бест“ из Бањалуке и „СИМ техник“ из Котор Вароши професори и наставници практичне наставе имали су прилику да се, након петодневне теоретске обуке у лабораторијама  Машинског факултета у Бањалуци, упознају и са коришћењем нових технолошких рјешења у производњи. 
– Без стручног усавршавања наставника и професора који раде у школама, нема ни повећања квалитета наставног процеса – прецизирао је један од учесника обуке, Недељко Газивода, професор Средњошколског цетра у Палама.
Он сматра да свако стручно усавршавање професора доводи до унапређења квалитета наставе и образовања ученика.
– Захваљујући оваквим обукама и ми ћемо боље едуковати ученике и помоћи им да се боље припреме за тржиште рада и цјеложивотно учење – тврди Газивода.  
Говорећи о значају пројекта, професор на Техничкој школи у Градишци Александар Рапајић истиче његов  крајњи ефекат. 
– Сваки послодавац тражи готовог мајстора, а ученицима треба барем шест мјесеци да науче основне вјештине које од њих захтјевају послодавци на конкретноом радном мјесту. С овим знањем које смо ми током обуке стекли и које ћемо пренијети ученицима, тај период ће се значајно скратити – рекао је он. 
Обука, организована у 12 група, реализоваће се до краја јуна 2016. године, а односи се на стицање основа теоретских и практичних знања из савремених технологија: „CAD“ пројектовања, „ЦНЦ“ програмирања, мехатронике и роботике, заваривања, брзе израде прототипа, мотора и моторних возила, хидраулике и пнеуматике. 
Очекује се да ће до краја реализације пројекта бити едукована 154 професора и наставника практичне наставе из 33 средње школе из Републике Српске.