Послодавци у потрази за радницима

Тридесетак фирми у потрази је за око 800 радника на данашњем Сајму запошљавања који је одржан у Бањој Луци. Сајам је организовао Завод за запошљавање Републике Српске у сарадњи са Градском управом Града Бања Лука, Градском развојном агенцијом и Министарством рада и борачко-инвалидске заштите.
Министар рада и борачко – инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да ће ресорно министартво ове године за запошљавање издвојити око 16 милиона КМ кроз различите компоненте. Он је истакао да су на првом мјесту млади који ће у оквиру компоненте запошљавања и самозапошљавања добити запослење.
Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић сматра да ће овај сајам допринијети побољшању области запошљавања.
– Очекујемо више од 800 пријава у којима се траже радници, те ћемо у наредних пар мјесеци и запослити толико лица. На евиденцији Завода тренутно имамо 120.000 незапослених, а тај број се из године у годину смањује. Прошле године имали смо 133.000 незапослених – навео је Вујичић.
Он је рекао да је ово други Сајам запошљавања, а први је у Требињу имао одличне ефекте јер је на тај начин запослено 370 лица.
Вујичић је додао да је планирано да сљедећи сајам буде одржан у Источном Сарајеву и Модричи.
Вујичић је, у оквиру Сајма, са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем потписао протокол о сарадњи града и Завода.
Технички секретар Акционарског друштва „Лука“ Бањалука Свјетлана Рачић рекла је да су овом грађевинском предузећу потребни електро-инсталатери, као и дипломирани технолог, пољопривредни инжењер, те ветеринар.

Извор: СРНА