Познати финалисти Такмичења за најбољу технолошку иновацију

Електро тим са иновацијом „Дигитални рекламни дисплеј“, Матичњак са иновацијом „Трајно преносиво постоље за кошницу“, Плави хоризонт са „Уређајем за стављање капи у очи“, Sklopy toys са иновацијом „Laceboard“, STACTech са иновацијом „Систем за интелигентно управљање уличном расвјетом“ и Унистос са иновацијом „Хоризонтална хидраулична преса“ овогодишњи су финалисти са својим иновацијама такмичења за Најбољу технолошку иновацију.
На Технолошко-металуршком факултету у Београду у уторак је одржано полуфинално такмичење за најбољу технолошку иновацију из Републике Српске.
Помоћник министра науке и технологије Републике Српске Биљана Војводић подсјетила је да се на јубиларно десето такмичење за иновацију пријавило 45 тимова, а да се у полуфиналу у Београду представило њих 16 који су исказали највећу креативност и иновативност. Она је истакла да је такмичење овог типа изузетно афирмативно за учеснике, додајући да су многи од побједника ранијих такмичења развили успјешан приватни бизнис.
„Један од наших првих побједника, Добојлија Звјездан Вишт основао је фирму у којој запошљава 25 људи, а његова преса са мембраном осваја све континенте“ – рекла је Војводићева.
Као посебну вриједност такмичења, Војводићева је истакла то што сви учесници кроз различите фазе уче како покренути посао, направити бизнис план и испитати тржиште, али и то што су у такмичење укључене све старосне категорије и што сви добијају шансу да се представе.
Финале такмичења ће се одржати 14. децембра 2016. године у Источном Сарајеву.