Позив послодавцима да приме ученике на праксу

Организатори Сајма занимања, који ће бити одржан 29. маја у Дому омладине, позивају послодавце да уколико су у могућност и имају потребу, да искажу интерес за пријем ученика за обављање практичне наставе или њихово стипендирање.
-Тиме би били у могућности да за потребе радног процеса, по завршеном школовању, обезбједите потпуно обучене раднике са практичним искуством у одређеној врсти послова – наведено је позиву организатора Сајма – Уније удружења послодаваца у сарадњи са ОКЦ-ом и Градом Бања Лука.
Упитник о заинтересованости послодаваца за обављање практичне наставе у оквиру предузећа може се преузети овдје.
Рок за достављање упитника је 11. мај 2018. године.
Облици, поступци, услови и вријеме трајање практичне наставе, као и сигурност ученика регулисали би се уговором између одређене стручне/техничке школе и послодавца, уз јасно дефинисање права и обавеза уговорних страна.
Појашењено је да је Законом о средњем образовању регулисан дуални систем образовања који представља неизмјенично учење код послодавца и у средњим стручним и техничких школама. Овим законом дефинисано је да практична настава траје два или три дана седмично, зависно од разреда који ученик похађа. Такође, предвиђено је да се практична настава изводи код послодаваца који имају одговарајућу опрему, средства и друге услове у складу са наставним планом и програмом, а под стручним надзором средње стручне и техничке школе и послодавца.
„Важно је напоменути да је другим законским рјешењима предвиђено да се исплате ученицима на основу обављања праксе опорезују са 4,5%, што је још један стимуланс за послодавце, а све у циљу квалитетнијег извођења практичне наставе“, наводи се у позиву.
Додали су  да је у току предстојећег једнодневног Сајма занимања предвиђено представљање школа и занимања, дјеци и родитељима, те понуда послодаваца за стипендирање ученика, као и мјеста за обављање практичне наставе. У току Сајма занимања биће организован округли сто на коме ће бити представљена нова рјешења дефинисана Законом о средњем образовању.
„Сајам занимања уједно представља и прилику да се, поред могућности промоције дефицитарних занимања, едукујете о начину извођења практичне наставе, те успоставите сарадњу са школама“, закључено је у позиву послодавцима.

Извор: Град Бања Лука