Позив на пријаву за стартап такмичење 

Свјетска туристичка организација (UNWTO) покренула је такмичење како би идентификовала најбоље идеје које ће помоћи руралним заједницама да се опораве од утицаја пандемије COVID-19.

Циљ такмичења је подржати рурални туризам као кључни алат за борбу против депопулације, промоцију инклузије и смањење регионалних неједнакости у приходима и развоју, као дио UNWTO-овог посебног фокуса на рурални развој кроз туризам.

ПРИЈАВЕ СУ ОТВОРЕНЕ ЗА ЧЕТИРИ КАТЕГОРИЈЕ: 

ЗА ЉУДЕ – Једнака шанса за све  

Пројекти који подстичу стварање радних мјеста и прилика, промовишу оснаживање жена и младих и граде могућности за рањиве групе у руралним подручјима.

ЗА ПЛАНЕТУ- Заштита природних ресурса 

Пројекти који се односе на промоцију и заштиту природних ресурса, укључујући рјешавање негативног утицаја туризма на климатске промјене, рјешавање питања отпада и заштите природних ресурса.

ЗА ПРОСПЕРИТЕТ – Стварање прилика за раст 

Стартапи који пружају иновативна рјешења кроз нове пословне моделе, инструменте који промовишу приступ финансијама, тржиштима и маркетингу за туризам у руралним подручјима.

ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ И КОРИШЋЕЊЕ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА 

Пројекти усмјерени на употребу нових технологија или иновација за конкурентност и унапређење руралног туризма.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОДАБИР: 

Ово такмичење је намијењено пројектима у раној фази развоја. Захтјеви за учешће су сљедећи: 

– иновативност,

– потенцијал за скалабилност/раст посла,

– овјерен или тестиран пословни модел,

– ширење тржишта,

– тим предузетника/промотора,

– посвећеност циљевима одрживог развоја,

– релевантност теме.

Поред ових критеријума, евалуираће се и други захтјеви за одабир, као што су:

тржишни потенцијал, одрживост, друштвена одговорност, социјалне иновације, економски утицај, утицај на околиш, утицај на управљање дестинацијом.

МОГУЋНОСТИ КОЈЕ ДОБИЈАЈУ ОДАБРАНИ КАНДИДАТИ: 

Менторство UNWTO-а и врхунских партнера, прилагођена подршка за стартапе, могућности улагања, постајање дијелом UNWTO-ове мреже за иновације, постајање дијелом UNWTO-овог пилот пројекта „Најбоља туристичка села“, могућности стипендирања за Туристичку онлајн академију, прилика за представљање стартапа на 14. Генералној скупштини UNWTO-а у Маракешу, у Мароку.

НАЧИН ПОДНОШЕЊА ПРИЈАВЕ:

Образац за регистрацију доступан је на интернет страници: https://www.unwto.org/unwto-startup-competition.

Више информација о овом такмичењу доступно је на сљедећем линку: https://www.unwto.org/news/startup-competition-seeks-ideas-to-accelerate-rural-development-through-tourism

Рок за пријаву је 01.07.2021.