Подстицаји за запошљавање за 18 предузећа у РС

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић и представници 18 предузећа из РС потписали су данас уговоре о коришћењу милион и 26 хиљада КМ подстицаја за запошљавање незапослених лица у Српској.
Подстицаје за запошљавање, међу осталим, добили су предузећа „Срнетица“ Дринић – 25.000 КМ, „Фрукта трејд“ Дервента – 50.000 КМ и „Дрињача“ Шековићи – 35.000 КМ.
Ковачевић је истакао да су уговори потписани са предузећима која су средства добила по другом јавном позиву и која би требало да запосле 410 радника.
Он је навео да је за подстицај за запошљавање обезбијеђено 3.341.000 КМ.
По првом јавном позиву пласирана су два милиона и 315.000 КМ за 33 предузећа која запошљавају 926 радника рекао је Ковачевић, напоменувши да ће бити обезбијеђено још средстава за предузећа из РС како би био створен што повољнији привредни амбијент.
Према његовим ријечима, обавеза корисника средстава је да запосле најмање осам, а највише 80 незапослених лица, да се запошљавање врши путем јавног конкурса, да се закључи уговор о раду на неодређено вријеме и да се редовно уплаћују порези и доприноси.
Подстицај за запошљавање незапослених лица могу добити предузећа са сједиштем у РС, а да су им основне дјелатности пољопривреда, шумарство, риболов, вађење руде и камена, прерађивачка индустрија, производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром, грађевинарство, административне и помоћне услужне дјелатности. Такође, уредно морају уплаћивати порезе и доприносе и не смију имати неизмирене обавезе додао је Ковачевић.
Он је истакао да су корисници обавезни да ресорном министарству достављају кварталну рекапитулацију обрачунатих и исплаћених бруто плата за раднике за чије запошљавање су добили подстицај.
Представници предузећа која су добила подстицај за запошљавање незапослених лица захвалили су Влади Српске на додијељеним средствима и истакли да је у тешким условима привређивања потребно помоћи привреди у РС и фирмама које запошљавају нове раднике.
Они су изразили наду да ће и у наредном периоду Влада РС помагати привредним субјектима. (СРНА)