Подршка пољопривредним удружењима и задругама

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са УНДП канцеларијом у Сребреници трећу годину реализује пројекат „Јавно-приватни дијалог и партнерство и то на подручју оптина Братунац, Милићи, Сребреница, Власеница и Зворник.
Једна од активности је и подршка пољопривредним удружењима и задругама у пројектном подручју. У сарадњи са Развојном агенцијом Горње горењске из Јесеница уприличена је посјета задругама у Словенији, односно Мурској Соботи и околини и то Kmetijski centar Липовци,   Mesni centar Ave Мурска Собота,  Pomurske mlekarne, Kmetijo Smodiš, Kmetijo Rengeo, Trgovino Korenika и вински подрум  Marof који су у склопу  групације Panvita.
Кровна робна марка  Panvita увезује три међусобно повезане дјелатности и то пољопривреду, месо и месне производе и екологију и енергетику.
Прича је почела у двадесетим годинама XX вијека оснивањем тадашњега бановинског посједа који је због своје организиције и знања убрзо постао највеће постројење за пољопривреду и прераду у тадашњој Краљевини СХС. Различити друштвено-политички системи раскомадали су посјед на више мањих непрофитних јединица. Тек настанак Пољопривредног господарства Ракичан зауставио је негативан тренд распадања посједа и лансирао нови поступак удруживања. Групација Panvita какву познајемо данас наставак је традиције и знања који свакодневно надограђују.
Групацију Panvita данас чини 13 повезаних предузећа који имају  више од 600 запослених и заједно остварују стандарде  еколошки прихватљиве производње хране и одрживог узгоја животиња.