Подршка локалним заједницама и агенцијама за повећање апсорпционих капацитета за ЕУ средства

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је у сриједу, 3.јула, у Теслићу координациони састанак са представницима локалних управа и локалних развојних агенција у Републици Српској. 
Непосредан повод за састанак био је јавни позив који је крајем прошлог мјесеца објавила Делегација ЕУ у БиХ, а односи се на финансирање пројеката који подржавају локални економски развој.
Представници општина у Републици Српској и локалних развојних агенција упознати су са техничким карактеристикама позива, размијењена су досадашња искуства у припреми и провођењу пројеката које финансира ЕУ и други донатори и дате смјернице које треба да обезбиједе што квалитетнију припрему будућих пројектних приједлога и апликација.
У складу са обавезама које произилазе из новог Закона о малим и средњим предузећима, Републичка агенција за развој МСП успоставила је механизам координације и ради на пружању адекватне подршке локалним заједницама и агенцијама како би повећале апсорпционе капацитете за ЕУ средства.
Састанку су присуствовали представници великог броја локалних заједница, локалних развојних агенција, Министарства финансија, Министарства за локалну управу и самоуправу, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, ГИЗ-а, ОСЦЕ, ИЦБЛ и Фонда за заштиту животне средине РС и енергетску ефикасност РС.