Подршка бржем усвајању обновљивих извора енергије

“Сервисни центри и пут трансформације за већи удио коришћења обновљиве енергије у МСП  SMEnergy” (Service centers and transformation path for a bigger share of renewable energy use of SMEs –SMEnergy) нови је пројекат у чијој ће реализацији учествовати и Развојна агенција Републике Српске. Циљ пројекта је стварање пилот мреже регионалних/државних сервисних центара како би се ојачала подршка енергетски интензивним МСП у убрзавању транзиције ка усвајању обновљивих извора енергије.

Данас је званично одржан први састанак партнера у пројекту који суфинансира Европска унија у оквиру Дунавског регионалног програма а који ће се реализовати наредних 30 мјесеци. На састанку се разговарало о питањима управљања пројектом, као и првим тематским активностима које ће се проводити у оквиру пројекта.

У пројекту учествује 10 пројектних партнера и 8 стратешких придружених партнера из 8 земаља Дунавске регије од којих и Агенција као пројектни партнер и Министарство енергетике и рударства Републике Српске као стратешки придружени партнер. Укупан буџет пројекта износи 2.065.115,14 евра од чега се на Агенцију односи 139.827,80 евра.