Отворен „Јахорина економски форум 2017“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик свечано је отворио „Јахорина економски форум 2017“, који је окупио око 350 учесника из Републике Српске, БиХ и региона.

-Република Српска има ресурсе, али их неадекватно користи и ми то морамо да осмислимо на најбољи могући начин – рекао је Додик на отварању овог еминентног скупа у хотелу „Термаг“ на Јахорини.

Према његовим ријечима, Република Српска мора да и даље, али много више ради на плану развоја енергетског сектора, као и развоја инфраструктуре и привреде у цјелини, све с циљем већег и продуктивнијег запошљавања и бриге о младим нараштајима. Он је указао на неопходност регионалне сарадње и стабилности, а економија је, како је поручио, прави пут за такву развојну политику. Додик је позвао учеснике скупа, стручњаке из области економије да слободно изнесу своје идеје, а да ће он и његови сарадници пажљиво саслушати сваку добру идеју и настојати да се оне проведу у дјело на добробит цијелог друштва.

Предсједник Организационог одбора „Јахорина економског форума“ и предсједник Удружења економиста „SWOT“ Горан Рачић рекао је да овај скуп представља логичан наставак активности удружења с циљем окупљања релевантне домаће и међународне пословне и стручне јавности, као и представника највиших институција власти у Републици Српској и БиХ.

– Жеља нам је да отворимо дијалог о свим питањима битним за развој наше економије, а имамо срећу да је предсједник Српске Милорад Додик препознао нашу идеју и подржао нас – истакао је Рачић.

Он је додао да ће бити ријечи и о болним темама, о великом одласку младих из земље, односно недостатку амбиције младих који остају.

– Сви заједно треба да прионемо на рад – поручио је Рачић.

На пленарној сједници „Глобална економска кретања и мале економије“, која је услиједила након церемоније отварања, заједно са Додиком учествују и министар привреде у Влади Србије Горан Кнежевић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који говоре о начинима на који се мале економије могу прилагодити глобалним промјенама. Форум се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а у организацији Удружења економиста „SWOT“.

Извор: www.swot.ba