Отворен Трећи форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије

Више од 250 привредника, кластера, локалних заједница, развојних агенција и других институција учествује на Трећем Форуму о привредној сарадњи Републике Српске и Србије који се јуче и данас одржава на Јахорини. Организатор Форума су Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Развојна агенција Србије уз подршку Владe Републике Српске и Републике Србије.
Форум је свечано отворио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић потврдивши подршку Владе РС идеји Форума која значи јачање и богаћење сарадње новим садржајима.
– Та сарадња је резултат могућности створених Споразумом о специјалним паралелним везама, али и додатним напорима обје владе да јачају сарадњу, посебно на економском плану. Резулате имамо, они су видљиви, Србија је највећи инвеститор у Републици Српској, а на тај начин и наш назначајнији спољнотрговински партнер – рекао је Ђокић.
Према Ђокићевим ријечима, Влада Српске је у сектор подршке малих и средњих предузећа од 2011. године до сада уложила око 640 милиона КМ, од чега је 110 милиона КМ неповратних средстава. Од те суме, појашњава Ђокић, око 88 милиона КМ реализовано је посредством Министарства индустрије, што је јасан доказ подршке развоју малог и средњег предузетништва у Републици Српској.
Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић изразио је задовољство због успјешне организације Форума на Јахорини и честитао организаторима, Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа и Развојној агенцији Србије, са жељом да њихова плодна сарадња потраје дуги низ година, са што већим бројем учесника.
– Овдје је ријеч о конкретној сарадњи привредника са свих страна и са конкретним резултатима. Србија је опредијељена да се државе у њеном окружењу регионално повезују, да регион што боље користи заједничке привредне потенцијале, и тако повећава конкурентност и ствара услове за већи прилив директих страних инвестиција – нагласио је Вукићевић.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић изразио је задовољство чињеницом да је Република Српска поново домаћин Форума о привредној сарадњи.
– Пословно повезивање, успостављање пословне сарадње са партнерима на међународном нивоу је реална потреба наших предузећа. Због тога је фокус и овогодишњег Форума на пословним сусретима и привредним мисијама које организујемо под окриљем Евцропске мреже предузетништва – рекао је Ђукић.
Он је додао да на псоловним суретима учествује 190 предузећа из Републике Српске и БиХ, Србије, Словеније, Црне Горе, Хрватске, Шведске, Мађарске, Кине и Турске.
Отварању форума присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.
Јуче је у оквиру Форума одржан панел о теми „Шта је потребно за успјех“ у оквиру којег су успјешне компаније из Републике Српске и Србије говориле о изазовима на путу од малог породичног бизниса до корпоративног управљања.
У оквиру Форума одржана је и радионица „Програмима подршке до развоја предузетништва и иновација“ на којој су представници развојних агенција и локалних самоуправа размијенили искуства и добре праксе у оквиру прекограничне сарадње, привлачења инвестиција, програмима подршке почетницима у бизнису.
На другој радионици о теми „Универзитет и иновације – подршка малим и средњим предузећима“ представници академске заједнице, предузећа, локалних заједница и развојних агенција  разговарали су о могућностима за унапређење сарадње између науке и привреде.