Отворен Сајам омладинског предузетништва

У Техничкој школи у Бањој Луци данас је отворен 12. Сајам омладинског предузетништва који су организовали Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и норвешки Business Innovation Programs (BIP).
На сајму, који је такмичарског карактера, учествује 10 средњих школа из Бање Луке, Приједора, Мркоњић Града, Теслића, Новог Града, Козарске Дубице, Модриче и Котор Вароша са 54 предузећа и 270 ученика.  Ученичка предузећа такмиче се у три дисциплине: најбољи штанд, најбољи пословни план и најбољи готов производ, а најуспјешнијим биће додијељене награде.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић истакао је да је циљ сајма развијање предузетничког духа код младих особа.
– Веома је значајно да младе још на нивоу средње школе едукујемо и охрабримо како би сутра могли постати самостални и успјешни предузетници – истакао је Ђукић.
Помоћница министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић рекла је да се млади на овај начин уче да размишљају предузетнички, као и да прелазе са теорије на праксу.
– Ђаци на овај начин уче како да од своје идеје направе производ, како да му формирају цијену, промовишу на тржишту-рекла је Коцић Ћућић.
Пројект менаџер програма Бјорн Реите подсјетио је да је у активности ученичког предузетништва у БиХ тренутно укључено 50 средњих школа са више од 900 ученика који стичу знања о томе  како да направе и представе производ  и како да воде компанију.