Отворен Сајам омладинског предузетништва у Бањој Луци

У Техничкој школи у Бањој Луци данас је отворен десети Сајам омладинског предузетништва који организује норвешка организација „Business Innovation Programs“. На сајму се представило 78 ученичких предузећа иза којих стоји око 450 ученика и 130 наставника средњих школа из 16 градова БиХ који су у протеклој години прошли кроз програм за обуку на пољу започињања властитог посла. 
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић, рекао је на свечаном отварању сајма да Агенција подржава овакве активности истакавши да треба појачати фокус инвеститора на младе, креативне особе.
– Требамо генерацију младих, који имају пословне идеје и који ће се одважити да преузму активну улогу у стварању нове вриједности и запошљавању и због тога овакве догађаје сматрамо приоритетом – нагласио је Марковић.
Куриозитет овогодишњег сајма је у чињеници да су међу учесницима и представници једне основне школе.
– Посљедњих година се догађало да нам поједине основне школе доведу комплетне осме разреде да посјете сајам на основу чега смо закључили да постоји интересовање за овакву врсту програма и на овом нивоу. Због тога смо на данашњи сајам позвали и ученике О.Ш. „Георги Стојков Раковски“ из Бање Луке, а основце ћемо имати и на сајму који ће се одржати у петак у Сарајеву. Иначе, на сајмовима се посљедњих година појављују и ученичка предузећа која нису прошла наш програм, али су се ученици сами организовали, пронашли наше материјале, разрадили бизнис планове, нашли донаторе и направили свој производ или услугу  – рекла је Силба Ајдаров, главни координатор пројекта у БиХ.
Сајам је такмичарског карактера па ће на крају бити проглашене по три најуспјешније компаније у категоријама: најбољи пословни план, најбољи производ или услуга и најбољи штанд или лого. Представнице Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа учествују у раду жирија који ће оцјењивати квалитет пословних планова. Двије најбоље компаније биће награђене учешћем на љетном кампу који ће се у јуну одржати у Сутомору, у Црној Гори.  
Сајам омладинског предузетништва одржаће се и у Сарајеву, 5.априла и на њему ће се представити 120 компанија из више од стотину средњих школа из 16 градова БиХ, као и три основне школе.