Отворен Сајам занимања Републике Српске

Сајам занимања Републике Српске који по трећи пут организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа и градом Приједором, отворен је данас у овом граду и окупио је 10.000 ученика деветих разреда из 130 школа из Српске.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић истакао је да Агенција подржава Сајам кроз програм „Прилика плус“ који финансира Влада Швајцарске. Он је нагласио да ће ученици бити у прилици да на лицу мјеста виде шта то све нуде школе и да изаберу оно што највише одговара њиховим афинитетима, али и потребама привреде.
– Ми смо у Агенцији у свакодневном контакту са привредницима, односно послодавцима, које традиционално мучи проблем проналаска адекватне радне снаге – радника одређених занимања и компетенција. Свједоци смо својеврсног парадокса: на једној страни имамо велики број незапослених младих људи одређених занимања, а на другој страни имамо послодавце који траже раднике неких других струка и занимања. Млади морају бити свјесни да управо од избора занимања зависи колико ће дуго чекати на посао и морају покушати да ускладе своје жеље са реалним стањем на тржишту рада. При томе не треба да имају предрасуде да су нека занимања мање или више вриједна од других. Тренутно су на тржишту најтраженији и јако добро плаћени одређени занати металске, дрвне, угоститељске, текстилне струке, али исто тако и ИТ стручњаци и нека друга занимања из области високе технологије – истакао је Ђукић.
Помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић рекла је да је Приједор град домаћин сајма, примјер добре праксе како успоставити сарадњу између образовања и тржишта рада.
– Наш циљ је да ученицима деветог разреда пружимо све потребне информације да би уписали оно занимање које ће му омогућити, како сигурно запослење, тако и да буду најбољи у свом послу – каже Ћућићева.
Она је потврдила да ће на Сајму занимања бити представљен конкурс за израду андроид апликације под називом „Водич за занимања“ који Министарство расписује с циљем да се занимања што више приближе ученицима завршних разреда основних школа и да им се олакша избор и упис у средње школе у Српској.
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је град већ дужи период препознао проблематику потреба привреде и путем градске развојне агенције „Преда“ и директора средњих школа посветио се увођењу практичне наставе у средње школе.