Отворен први Сајам занимања Републике Српске

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа подржала је организацију првог Сајма занимања који се одржава данас у Бањој Луци. Организатор сајма је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а подршку је дала и Унија удружења послодаваца РС.
Сајам је намијењен ученицима деветих разреда основних школа који су на најнепосреднији начин могли да се упознају са занимањима које нуде одређене средње школе, да од послодаваца чују која им то радна снага недостаје, а истовремено да сазнају каква је тренутна ситуација на тршишту рада, односно за којим занимањима постоји тражња.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је на свечаном отварању да је сајам сјајна прилика да се скрати пут од завршетка средњошколског образовања до запослења. Он је нагласио да би средњошколски систем требало да образује радну снагу која може одмах да одговори потребама послодаваца.
– Више нема смисла да млади бирају занимања којих Бироу за запошљавање има у великом броју, док привреда вапи за неким профилима.  Школујемо, напримјер, економске техничаре, а требају нам возачи, или образујемо саобраћајне техничаре, а тржиште вапи за вариоцима. Морамо престати са таквом праксом, мијењати амбијент и афирмисати она занимања која требају послодавцима како бисмо скратили младим људима вријеме чекања на посао. На тај начин ће доћи до развоја привреде и смањења незапослености- додао је Ђукић истакавши да Агенција на сајму, између осталог, представља програм Прилика плус који подржава Влада Швајцарске, а чији је циљ да ефикасније повеже привреду и образовање.
Сајам је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакавши да је жеља организатора била да се ученицима представе првенствено она занимања која су потребна привредницима.
– Жеље привредника, ученика и њихових родитеља ријетко се подударају, а нечија одлука да буде добар занатлија треба да буде част и понос, а не срамота – нагласио је Малешевић.
– Занимања која су потребна привреди Српске омогућују ученицима да након средње школе почну да раде, а не да се школују за Биро за запошљавање и да годинама чекају запослење, радећи послове за које се нису школовали, непријављени и за минималну накнаду – истакао је Малешевић.