Отворен Међународни сајам старих заната, занатства и опреме

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић отворио је данас у Бањој Луци први Међународни сајам старих заната, занатства и опреме који је организовала Занатско-предузетничка комора РС у сарадњи са Министарством, Привредном комором РС и Градом Бања Лука. На сајму, који ће трајати три дана, учествује више од стотину излагача из РС, БиХ, Србије и Хрватске.
Ковачевић је приликом свечаног отварања нагласио да стари занати имају перспективу и да се њиховом афирмацијом промовише и културна баштина Републике Српске, додавши да је ресорно министарство помагало и да ће и даље помагати занатство. Он је подсјетио да је Министарство донијело Закон о занатско-предузетничкој дјелатности, те да је Стратегијом развоја занатства и предузетништва предвиђен развој занатства у наредном периоду.

Предсједник Скупштине града Бања Лука Слободан Гаврановић рекао је да је Бања Лука посљедњих година издвојила више од три милиона КМ за подршку предузетницима, да је основала Гарантни фонд који обезбјеђује подизање кредита за предузетнике код комерцијалних банака, при чему град гарантује код кредитних задужења, те линију субвенција за нова запошљавања у оквиру развојне агенције, као и грант средства која се дају за подстицаје развоја почетног бизниса.
– У наредном периоду занатлије дефицитарних занимања, старих и традиционалних заната, треба ослободити комуналних накнада – нагласио је Гаврановић.
Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јован Братић рекао је да статистика показује да се у Српској више занатских радњи отвара него затвара, да неки занати одумиру, али и да настају нови.
– У занатству су сва занимања дефицитарна, јер млади не желе да иду на занате, али ми ћемо настојати да афирмишемо занатство и да пробудимо интересовање дјеце за њега – додао је Братић. (СРНА)