Отворен ИНОСТ МЛАДИХ

У Дому омладине јуче је отворена 21. Међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва „Иност младих 2019“, који ће заинтересовани моћи да посјете до петка. Овогодишњи „Иност“ посвећен је 140. годишњици рођења Милутина Миланковића и 22. априлу – Дану града, а како су истакли организатори Савез иноватора и Удружење иноватора града Бања Лука – на изложби је око 350 радова иноватора, ученика, студената и наставника.

У име Савеза иноватора РС Гордана Лиховић казала је да су учесници „Иноста“ ове године из 19 основних и 20 средњих школа, као и 16 организација и појединаца из РС и БиХ, сусједних земаља, али и из Кине и Ирана.

Градоначелник Игор Радојичић, који је отворио „Иност“, казао је да је и ове године Град подржао ту манифестацију којом се промовишу достигнућа и иновације младих.

-Наш је интерес да се у основним и средњим школама побољшају услови за рад. Прошле године је Град, заједно са републичким властима, радио на обнови 19 објеката основних и на неколико објеката средњих школа. По први пут прошле године, обезбиједили смо средства за опремање кабинета средњих стручних школа – казао је Радојичић.

Он је истакао да оно што је видљиво и што је у вези са иновацијама младих јесте да нема довољно опреме, по којој би се млади практично оспособљавали за занимања у средњим стручним школама.

– Ове године удвостручићемо средства и очекујемо да ће се на јавном позиву средње школе јавити са квалитетним приједлозима за опремање. То ће омогућити боље услове да млади стекну праксу, а то ће и значити и онима који се баве иновацијама јер ће имати бољу опрему на којој могу да раде. Дакле, наш је интерес да побољшамо стручно образовање, да добијемо дјецу која ће са више знања излазити из школе, а то је и интерес тржишта рада – закључио је градоначелник Радојичић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, који је обишао данашњу изложбу, рекао је да су овакви догађаји значајни како за град Бању Луку, тако и за Републику Српску.

Он је нагласио да је министрарство на чијем је челу покренуло такмичење за најбољу технолошку иновацију, те да је рок за пријаве 30. април.

-Све наше активности, укључујући и данашњи сајам, усмјерене су у правцу развоја економије базиране на знању, од чега су иновације и иновативност један врло значајан дио – казао је министар Рајчевић, истичући да ће Влада РС и даље дјеловати у том правцу, како би се дошло до одређних помака када је ријеч о иновацијама, истраживању, дигитализацији, о модреним технологијама што виде као једну развојну шансу за РС.

За најуспјешније радове, ауторе, менторе, школе и удружења предвиђена су признања и посебне награде, које ће бити додијељене на цермонији затварања 19. априла.

Извор: Град Бања Лука