Организована студијска посјета за чланове кластера „Дрина дрво“ Аустрији

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је почетком септембра студијску посјету Аустрији за чланове кластера дрвопрерађивача и шумарства „Дрина дрво“ из Милића. Посјета је организована у оквиру пројекта „Јавно-приватни дијалог и партнерство“ који Агенција реализује уз подршку УНДП.
Десет чланица кластера – 8 предузећа из области дрвопрераде и 2 шумска газдинства посјетили су групацију Hasslacher  која у свом саставу има 7 предузећа и то: 5 у Аустрији, један у Словенији и један у Русији. Групација има 1100 запослених, годишње преради више од два милиона кубика дрвета и послује, осим у западној Европи, и на тржишту Русије, Азије и сјеверне Африке.
Бави се производњом равно лијепљеног ламелираног дрвета, лијепљених ламелираних греда, стропних елемената, дужинско-цинканих конструктивних греда, блањаних профила, оплатних плоча, резане грађе, палета, пелета и специјалних производа.
Чланови кластера „Дрина дрво“ посјетили су и сајам дрвопрераде у Клагенфурту гдје су обишли више од 200 излагача, а присустввали су и презентацији кластера „Holzcluster Steinermark“ који окупља више од 150 чланова.
Посјета групацији Hasslacher и сајму дрвопрераде у Клагенфурту је била прилика да се чланови кластера упознају са принципима рада кластера, као и косристима које чланови кластера могу имати након удруживања.