Општина Лакташи прва је на ранг листи Financial Timesа најпожељнијих малих градова у Европи за 2022/2023.

У специјалном извјештају„Европски градови и регије будућности 2022/23“ у издању еминентног магазина “Financial Times”  општина Лакташи је проглашена најпожељнијим малим градом за улагање у Европи. Општина Лакташи је  већ континуирано на листи 10 микро-европских градова будућности за 2022/2023. годину када је у питању економичност.

Чак 356 градова је оцијењено и груписано према величини становништва у пет категорија: највећи, велики, средњи, мали и микро градови. Они су рангирани на основу података прикупљених у пет поткатегорија: економски потенцијал, повољно пословање, повезаност, људски ресурси и стил живота, те исплативост.

Сваке двије године овај престижни часопис расписује конкурс за награду „Европски градови и регије за будућност“. Престижна награда коју је добила опшина Лакташи додјељује се сваке двије године најатрактивнијим инвестиционим дестинацијама у Европи. Општине шаљу своје пријаве путем веб странице fDi Intelligence  (https://www.fdiintelligence.com/ ). Пласман на листу најбољих инвестиционих дестинација у југоисточној Европи у категоријама директно зависи од квалитета и креативности одговора општина, по садржају и језику: економски потенцијал, исплативост, инфраструктура, повољни услови пословања, радно окружење и стратегија за промовисање страних инвестиција.

Поред тога, Градишка, Зворник, Требиње и Лакташи су препознати у категоријама за топ 10 микро градова са најбољим стратегијама FDI (СДИ- страних директних инвестиција).

Извор: https://www.fdiintelligence.com/content/download/80712/2625526/file/FDI_170222 ECOF.pdf