Онлајн платформа спојила домаће произвођаче и купце пелета

Захваљујући подршци Challenge фонда, успостављеног у оквиру пројекта „Challenge to Change”, бањалучка компанија “DVC solutions” креирала је онлajн платформу www.e-pelet.ba чији је крајњи циљ да на ефикаснији начин споји цертификоване произвођаче пелета у Босни и Херцеговини са домаћим купцима. Укупна вриједност овог пројекта је 48.000 евра, од чега је грант C2C фонда 20.000 евра.

Пројекат „Challenge to Change“ на подручју БиХ заједнички реализују Развојна агенција Републике Српске и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу –Сида/Амбасаде Шведске у БиХ.

Платформа је представљена домаћим произвођачима пелета на конференцији одржаној у Бањалуци 6. новембра 2020. године. Она је најважнији дио пројекта и осим што омогућава онлajn трговину пелетом, она представља и један од алата за регулацију домаћег тржишта како би се смањиле сезонске осцилације понуде и потражње. Наиме, произвођачи сада могу ван сезоне понудити крајњим купцима повољније цијене пелета стандардизованог квалитета.

 „Платформа подржава само домаће произвођаче пелета одређеног квалитета. На жалост, због неодговорних произвођача, више од 50% пелета који се тренутно нуди на домаћем тржишту је лошег квалитета. На овај начин желимо заштитити купце, али и унаприједити квалитет производње пелета,“ поручили су организатори конференције.

Циљ платформе је и да едукује саме потрошаче како да препознају пелет доброг квалитета, те које проблеме ствара кориштење лошег пелета. Такође, на платформи је доступна и листа свих цертификованих произвођача у БиХ, а постоји и могућност жалбе на квалитет пелета како би се омогућило да се на платформи промовишу само они најквалитетнији.

Осим о платформи, на конференцији је разговарано и о ситуацији на тржишту пелета код нас и у Европској унији, као и приједлозима за регулацију домаћег тржишта пелета које је засуто производима лошег квалитета. О ситуацији на тржишту пелета у ЕУ путем видео линка говорио је Martin English са Института за биоенергију из Беча.

Марица Берић, представница Развојне агенције Републике Српске захвалила је донатору што  је кроз овај пројекат препознао потребу подршке иновативним пословним субјектима широм БиХ.

„Један од таквих је и предузећe „DVC solutions“. Интернет платформа коју су они развили кроз пројекат не промовише само домаће произвођаче пелета и чини их видљивијим потенцијалним купцима широм Европске уније, већ их и мотивише да, испуњавајући одређене стандарде у производњи, буду конкурентни на захтјевном европском тржишту. Платформа истовремено спречава нелојалну конкуренцију промовишући произвођаче који нуде квалитетне производе из стандардизоване производње, а исто тако скреће пажњу купаца на непоуздане и неквалитетне произвођаче“, истакла је Берић.

Учесници конференције сагласни су у оцјени да је платформа добар маркетиншки алат за произвођаче пелета у БиХ који омогућава двосмјерну комуникацију са крајњим потрошачима. Закључено је да постоји потреба удруживања произвођача како би се лакше артикулисали захтјеви према институцијама а све с циљем даљег унапређења производње пелета. Такође, речено је да се треба активније радити на вансезонском пласману пелета јер су анализе показале да домаћа потрошња убрзано расте, а извоз се смањује.

„Веома смо захвални пројекту Challenge to Change без чије подршке сигурно не бисмо кренули у реализацију овог пројекта. Идеја о онлајн берзи настала је прије пандемије вируса корона и сада се показало колико је важно да имамо могућност онлајн трговине пелетом најбољег квалитета“, кажу у DVC Solutions.

Иначе, у оквиру пет јавних позива Challenge to change пројекта пристигло је 2574 апликације, те је до сада потписано 175 уговора о кориштењу средстава Challenge fonda, за чију реализацију је предвиђено око 4 милиона ЕУР.