Омогућен пролазак робе у Србију

Привредна комора Републике Српске успјела је да у сарадњи са Привредном комором Србије омогући пролазак робе преко границе који је био блокиран због проглашења ванредне ситуације у Србији.

„До јуче је улазак у Србију био озбиљан проблем, али је Привредна комора Републике Српске захваљаујући одличној сарадњи са Привредном комором Србије успјела да нађе начин да буде пуштен промет робе преко границе са Србијом“, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

Према његовим ријечима, од транспортних предузећа и даље долазе различите информације у вези са превозом робе преко граница, односно земаља у транзиту.

„Иако ниједна земља није донијела одлуку о забрани промета робе и даље једни пролазе, а други не могу. Са терена долазе различите информације“, истакао је Благојевић.

Он је подсјетио да транспортна предузећа из Српске имају проблем и са недостатком возача који претходних 14 дана нису били на територији на којој је ескалирала ситуација у вези са вирусом корона.

„Возачи који су дошли са подручја гдје је ситуација са вирусом корона ескалирала су у изолацији и нису у могућности да возе. Проблем са мањком возача био је присутан и прије избијања вируса корона, а сада се увукао и страх међу возаче који нису спремни да возе на те територије, а посебно у Италију“, истакао је Благојевић.

Он је навео да се привреда Српске суочава и са новом пријетњом јер су предузећа приморана да смањују обим производње, а због тога и број радника.

„Узрок за то, осим проблема са транспортом, је и затварање предузећа у другим земљама за која наше фирме раде као кооперанти. Имамо информације да, осим у Италији, долази до затварања предузећа у Аустрији и Њемачкој која неће радити до послије католичког Ускрса, односно половине априла. Због тога они смањују наруџбе од наших фирми и то додатно усложњава ситуацију у привреди Српске“, нагласио је Благојевић.

Извор: СРНА