Олакшице за предузетнике и старе занатлије Бијељини

Предузетници који први пут региструју своју дјелатност у првој години пословања ослобођени су плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена, саопштено је из градског Одјељења за привреду.
– На претходној сједници Скупштине Града Бијељина измијењена је одлука о комуналним таксама за истицање пословног имена. Овим ослобађањем смо жељели да умањимо трошкове пословања предузетницима на самом почетку бављења самосталним радом, с обзиром на то да је ово најосјетљивији период за њих – навео је начелник градског Одјељења за привреду Дејан Савић.
Он је истакао да је значајан корак направљен и када је ријеч о предузетницима који се баве старим занатима, тиме што су они трајно ослобођени плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена.
– У данашње вријеме стари занати су стављени на маргину и нису конкурентни на тржишту. Људи који се баве овим занатима чувају културу и традицију једног поднебља, па смо се опредијелили за укидање таксе – појаснио је начелник Савић.
Он очекује да ће следећег мјесеца Агенција за развој малих и средњих предузећа кренути да расписује јавне позиве за додјелу подстицајних средстава предузетницима и привредницима, с обзиром на то да је на претходној сједници Скупштине усвојен  план и програм рада Агенције за 2017. годину.
Такође, још једна од активности Одјељења у наредном периоду биће и пружање подршке привредном сектору кроз едукативне активности.
– У наредном периоду, у сарадњи са сродним одјељењима и одсјецима, настојаћемо да организујемо обуке за писање пројеката, да би привредници и предузетници могли аплицирати код међународних организација и предприступним фондовима ЕУ и на тај начин да обезбиједе екстерна средства за свој рад – нагласио је Савић.
Градска управа је у претходном периоду остварила веома добру сарадњу са Занатско-предузетничким удружењем „Предузетник“, као и са Привредном комором регије Бијељина, која ће бити настављена у наредном периоду, најављују из Одјељења за привреду.

Извор: Град Бијељина