Од данас враћање цијена производа на ниво од 5.марта

У Републици Српској данас је на снагу ступила уредба Владе Српске о враћању цијена основних животних намирница и других производа на ниво који је затечен у промету 5. марта, чиме се спречава евентуални неконтролисани раст цијена производа у трговинама.
Из Министарства трговине и туризма саопштено је да је Влада донијела ову уредбу као привремену мјеру непосредне контроле цијена, с циљем заштите животног стандарда становништва због ситуације настале појавом вируса корона у Републици Српској.
У саопштењу се додаје да ће уредбом бити обухваћене редовне цијене евидентиране за наведени датум.
„Инспекцијски надзор над примјеном ове уредбе вршиће републички тржишни инспектори и тржишни инспектори у јединицама локалне самоуправе, а новчане казне за прекршиоце износе и до 20.000 КМ“, наводи се у саопштењу.
Из Министарства трговине и туризма наводе да се мјере непосредне контроле односе на све врсте брашна, све врсте хљеба, пецива и других пекарских производа од брашна и житарица, на млијеко и млијечне производе, јаја и производе од јаја, шећер, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, све врсте свјежег меса, рибе и њихове прерађевине, воће и поврће, месне конзерве, рибље конзерве, воду за пиће, јестиво уље и свињску маст.
Мјере непосредне контроле односе се и на маслац, масло и маргарин, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађену храну на бази житарица и дјечију храну за дојенчад и малу дјецу, на додатке исхрани, храну за посебне медицинске потребе, храну погодну за лица нетолерантна на глутен, пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенске улошке, детерџент за веш, детерџент за суђе, сапун и средства за дезинфекцију воде, простора и руку /укључујући концентрисани алкохол/.
У саопштењу се наводи да се мјере непосредне контроле односе и на тоалетни папир, пасте за зубе, заштитне комбинезоне и другу заштитну и медицинску одјећу и обућу, на заштитне наочале и визире, заштитне рукавице, заштитне навлаке за ципеле, хируршке маске, заштитне маске за лице ФФП2 и ФФП3 и постељину и остали веш за здравствени систем.

Извор: СРНА