Одржан семинар о теми „Финансирање развоја пословних зона“

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС) у сарадњи са Њемачком организацијом за техничку сарадњу (ГИЗ) организовала је данас у Бањој Луци семинар за представнике општина у РС о теми „Финансирање развоја пословних зона“. Предавање је одржао Зрински Пелајић, реномирани експерт у регији Југоисточне Европе у овој области.

–          Финансирање развоја пословних зона је, након имовинско-правних односа, једна од најважнијих тема у овој области и изазвала је велико интересовање општина. Семинар о истој теми организујемо и сутра у Источном Сарајеву. У мају ћемо организовати још један семинар на којем ћемо разговарати о теми „Браунфилд конверзије у циљу развоја пословних зона што је такође интересантно будући да имамо доста запуштених војних објеката, предузећа у стечају и сл. који би могли послужити за формирање предузетничких зона – рекао је Мићо Станојевић, виши стручни сарадник у РАРС.

Директор РАРС, Слободан Марковић, истакао је да су поједине општине у РС далеко одмакле у процесу успостављања пословних зона, те да је едукација веома важна за синхронизацију цијелог процеса на релацији: општине – локалне развојне агенције – РАРС – министарства, односно Влада РС.

Према ријечима помоћника министра за мала и средња предузећа и предузетништво у Влади РС, Милана Цвијића, од 64 општине у Републици Српској 62 су изразиле жељу да оснивају и развијају пословне зоне. Од тог броја, више од 30 општина има услове за развој зона на 57 локација.

–          Основ за дјеловање Владе и Министарства на овом подручју је Акциони план за развој пословних зона 2009-2013. Основно опредјељење је да зона служи као инструмент развоја општина и биће подржана средствима Владе. Средства ће Влада обезбјеђивати путем јавног буџета и дијелиће се кроз јавне позиве. У процесу програмирања ИПА ове године смо предвидјели, односно тражили  за 2013. годину средства од неких 4 до 5 милиона евра и та средства ће искључиво бити намијењена за техничку асистенцију у циљу преузимања најбољих пракси из окружења и израду пројеката. Зато је најважније да свака зона има оператера који зна шта жели и да се на вријеме почне припремати – истакао је Цвијић.

Пословна зона „Липова греда“ у општини Козарска Дубица ускоро ће отворити врата првим инвеститорима.

–          Зона има одличну локацију, припремили смо сву потребну документацију, обезбиједили механизам подстицаја инвеститорима, а у завршној фази је изградња приступних путева и остале инфраструктуре. Почетком маја бићемо спремни за улазак инвеститора. За ову намјену Општина се кредитно задужила код Инвестиционо-развојне банке РС у износу од милион марака, а из буџета је обезбиједила још 200.000 КМ – каже Милош Ћибић, начелник одјељења за просторно уређење у Козарској Дубици.

Осим у Козарској Дубици, и у општинама Нови Град, Лакташи, Приједор, Србац, Петрово и Бијељина већ су учињени значајни кораци на успостављању и развоју пословних зона.