Одржан семинар о теми „Обезбиједи себи инвеститора“

Иноватори, предузетници, истраживачи и предузећа из Републике Српске којима је потребан додатни извор финансирања могу своје пројекте представити инвеститорима, представницима корпоративног сектора и стратешким партнерима на „Balkan Venture Forumu“ који ће се одржати 21. и 22. маја 2013. године у Софији (Бугарска) – речено је на данашњем семинару о теми „Обезбиједи себи инвеститора“ који је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала у Бањој Луци, у оквиру „ИНОСТА МЛАДХ 2013“. 
Промовишући активности у оквиру VIBE пројекта (Venture Initiative in the Balkan Europe) у којем Агенција учествује са партнерима из још 11 земаља Југоисточне Европе, а који финансира Европска унија (ИПА средства у оквиру Транснационалног програма за сарадњу Југоисточна Европа), представници Агенције су нагласили да је „Balkan Venture Forum“ највећи инвестициони форум у региону који има значајну улогу у развоју предузетништва иновација и модела алтернативног финансирања. Он подстиче раст почетних пословних активности, високотехнолошког предузетништва и брзорастућих предузећа, њихову интернационализацију кроз директан приступ и рад са најбољим инвеститорима и експертима из цијелог свијета.
Учешће на форуму је бесплатно за иноваторе-предузетнике који буду изабрани у квалификационом процесу, а инвеститори су заинтересовани за ИТ сектор, област природних наука, обновљивих извора и друге „зелене“ идеје. Пријаве на „Balkan Venture Forum“ могуће је поднијети до 22.априла на www.balkanventureforum.org.
– Портфолио инвеститора који су дошли на „Balkan Venture Forum“ који је прошле године одржан у Београду износио је 3 милијарде евра. То је огроман потенцијал и прилика за оне који имају добре идеје да обезбиједе додатне изворе финансирања. Ту се иноватори или предузећа директно сусретну са инвеститорима и презентују им своје пословне идеје – истакао је Слободан Марковић, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.
Један од учесника „Balkan Venture Forumа“ у Београду, млади графички дизајнер из Добоја Огњен Кривокапић, који покушава да покрене бизнис у области ИТ, каже да је учешће на оваквом догађају одлична прилика за све оне који желе покренути бизнис.
– Препоручујем свим младим људима који имају неку пословну идеју, посебно у области ИТ, да учествују на форумима. Не морају одмах пронаћи инвеститора, али сусрешће пуно важних људи, презентоваће своју идеју и остварити битне контакте који ће им помоћи у реализацији пословних планова. Мој тим је на добром путу да обезбиједи партнера за бизнис који желимо покренути – каже Огњен.
Наредни „Balkan Venture Forum“ биће одржан у Тирани (Албанија) у септембру, а Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа биће домаћин овог догађаја у мају наредне године на Јахорини.