Одржан Сајам запошљавања за старије од 50 година

Незапослене особе старије од 50 година, које су са успјехом завршиле обуку за стицање дигиталних вјештина, добиле су прилику да се представе потенцијалним послодавцима на Сајму запошљавања који је одржан 17. јуна 2022. године у Бањој Луци. Сајам је организовала Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске и агенцијом „Спектар“, у оквиру пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе – eDigistars„.

„Укупно 24 кандидата завршила су са успјехом обуку у области дигиталних вјештина коју је Развојна агенција Републике Српске организовала током маја мјесеца. Циљ обуке, односно пројекта у оквиру којег је организована, је да омогући лакше запошљавање и самозапошљавање ове популације. Искуства која имамо су веома добра и вјерујем да ћемо уз подршку нашег ресорног министарства и Владе Републике Српске овај пројекат наставити проводити самостално и када он формално буде завршен“, истакао је директор РАРС Маринко Ђукић.

Драган Маркез, један од учесника обуке рекао је да је уз помоћ стручних предавача успио да стекне нова знања која ће му омогућити проналазак адекватног посла.

Слично мисли и Едина Ђурђевић, дипломирани економиста, тренутно без посла.

„Коначно се неко сјетио и ове популације. Захвална сам Развојној агенцији Републике Српске на прилици да научим нешто ново. Имали смо добре предаваче и довољно времена да унаприједимо знање у дигиталној области“, рекла је Ђурђевић.

Бранислав Рачић, представник фирме „Енергетик“, која се представила на Сајму запошљавања, рекао је да ова компанија има потребу за новим радницима и да су дигитална знања и вјештине добродошле за већину послова.

„Бавимо се високоградњом и производњом електричне енергије због чега су предузећу потребни радници свих струка. Често сарађујемо са Заводом запошљавање Републике Српске у проналажењу радника и вјерујем да међу овим људима има оних који одговарају нашим потребама“, рекао је Рачић.

Пројекат „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе – eDigistars“  почео је да се проводи 01. јула 2020. године а предвиђено вријеме трајања је 30 мјесеци. Пројекат се суфинансира из средстава ERDF, IPA i ENI фондова у оквиру Дунавског транснационалног програма. У пројекту учествује 14 партнера, међу којима је и Развојна агенција Републике Српске као једини партнер из БиХ. Водећи партнер у пројекту је Innoskart – ИКТ кластер (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) из Мађарске, а остали партнери у пројекту су из Аустрије, Румуније, Словеније, Мађарске, Чешке Републике, Босне и Херцеговине, Украјине и Бугарске. Пројектни конзорцијум чини и 5 придружених стратешких партнера из Мађарске, Украјине, Аустрије, Чешке Републике и Словеније.