Одржан други састанак Регионалне фокус групе за сектор „Модерно становање“

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, у оквиру активности у међународном пројекту „Adriatic-Danubian Clustering“, организовала је данас у Бањој Луци други састанак Регионалне фокус групе за сектор „Модерно становање“ коју чине представници кластера Дрво Приједор,  Дрво-кластерa Бања Лука, Енергетског кластера Србац, Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, Привредне коморе РС и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Том приликом презентоване су досадашње активности секторске радне групе „Модерно становање“ земаља учесница у пројекту, као и наредне активности Регионалне фокус групе из Републике Српске.

Представницима кластера подијељен је Упитник о менаџменту кластера/кластерских иницијатива, као и образац захтјева за сарадњу за предузећа која су чланице ових кластера.

„Adriatic– Danubian Clustering“ је пројекат стварања кластера на Јадранско-дунавском подручју који се финансира из средстава Европске уније. Вођа пројекта је регија Венето из Италије, а Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа једини је партнер у име Босне и Херцеговине. У пројекту учествује 13 партнера, из девет земаља: Бугарскe, Мађарскe, Италијe, Румунијe и Словенијe, које су чланице Европске уније и Боснe и Херцеговинe, Хрватскe, Црне Горe и Србијe.

Општи циљ пројекта је јачање територијалног маркетинга Jадранско-дунавске области у односу на друге регије у сврху развоја локалних економија и њихових ресурса, креирањем секторског повезивања погодног за настанак међународних добављачких ланаца и јачање привлачности за стране инвестиције.
Очекиван крајњи резултат је успостављање Jадранско-дунавске, успјешне и повезане мреже, као средства за промоцију секторских ланаца вриједности (проширени међународни кластери) који раде у стварном регионалном производном систему Југоисточне Европе.