Одржан годишњи координациони састанак са представницима локалних развојних агенција и локалних заједница

Редован годишњи координациони састанак са представницима локалних развојних агенција и локалних заједница у Републици Српској, Републичка агенција за развој  малих и средњих предузећа одржала је јуче у Дервенти. Састанку је присуствовао и помоћник министра за ресор малих и средњих предузећа Зоран Савић. Разговарано је о могућностима заједничке сарадње, нарочито у оквиру међународних пројеката које проводи РАРС.

Учесници састанка упознати су са могућностима пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на Западном Балкану“ (фаза 2) у чијој реализацији учествује и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а главни партнери су Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) и Развојна агенција Србије.
– Почетком наредне године долазе ментори из Јапана који ће обучити наше будуће менторе који ће пружати менторске услуге нашим предузећима. Ради се о савјетодавним услугама, од успостављања дијагнозе проблема у предузећу, до изналажења заједничког рјешења – истакао је директор РАРС Маринко Ђукић.
Он је позвао локалне заједнице и локалне развојне агенције да што прије кандидују најбоље људе за тај посао како би се на вријеме могле извршити припреме за обуке будућих ментора.
Ђукић је, такође, говорио о искуствима првог јавног позива за додјелу грант средстава стартапима и предузећима у оквиру пројекта „Challenge to Change“ који проводи агенција у сарадњи са агенцијом СЕРДА, а који финансира шведска Агенција за међународни развој.
– Ускоро ће бити расписан други јавни позив за додјелу бесповратних средстава из фонда овог пројекта и веома је важно да информишемо наша предузећа о условима и начину пријаве. Организоваћемо инфо дане и радионице и ту очекујемо интензивнију сарадњу са локалним заједницама и локалним развојним агенцијама како би што већи број предузећа добио прилику за добијање средстава из овог пројекта – рекао је Ђукић.
Добру прилику за сарадњу он види и код предстојећег Форума о интернационализацији пословања који 2. и 3. новембра на Јахорини организују Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и развојна агенција Србије. Централни дио форума биће пословни сусрети предузећа и кластера из региона који се организују у оквиру Европске мреже предузетништва.
– Очекујемо да и локалне развојне агенције и локалне заједнице анимирају што већи број привредника са подручја својих општина и градова да учествују на пословним сусретима јер је то јако корисно за предузећа. На тим пословним сусретима они ће моћи да понде своје производе и услуге потенцијалним партнерима, пронађу добављаче и остваре друге видове пословне сарадње са предузећима из читавог региона – нагласио је Ђукић.
На састанку је презентована и радионица са представницима развојних агенција, јединица локалне самоуправе Републике Српске и Србије, Развојне агенције Србије и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа која ће бити одржана у оквиру Форума о интернационализацији пословања. Разговарало се о приједлозима тема које би се разматрале у оквиру радионице а све с циљем даљег унапређења сарадње и размјене искустава.
Било је ријечи и о најављеним измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, а представљене су и активности и добре праксе из Општине Дервента, Агенција за развој малих и средњих предузећа Угљевик и Агенције за развој малих и средњих предузећа Требиње.