Одржан годишњи координациони састанак са локалним развојним агенцијама

Редован годишњи састанак са локалним развојним агенцијама Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа одржала је прошле седмице у Требињу. Циљ састанка била је размјена искустава и добрих пракси у подршци сектору малих и средњих предузећа и развоја уопште.
Централна тема овогодишњег састанка биле су измјене и допуне Закона о развоју малих и средњих предузећа и предузетништва чији је приједлог недавно усвојила Влада РС, а ускоро би се требао наћи и пред посланицима народне скупштине РС.
Директор РАРС-а Маринко Ђукић нагласио је да се поменутим законом Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа трансформише у Развојну агенцију Републике Српске, а локалне развојне агенције у развојне агенције локалних заједница чиме се шири и домен њихове надлежности.
– Важна измјена односи се на промоцију улагања. То је битно, јер ова агенција треба да постане сервис за инвеститоре које ми не дијелимо на стране и домаће – рекао је Ђукић.
Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да је од изузетне важности што je састанак организован баш у Требињу јер је то прилика да се гостима презентују искуства и резултати развоја нарочито у области туризма.
– Данас смо видјели и одређене презентације, шта се ради у окружењу, како бисмо могли примјенити идеје у нашим локалним заједницама. Ми можемо доста тога да понудимо инвеститорима и потрудићемо се да издвојимо вријеме за све оне који су озбиљни да им презентујемо олакшице које нуди локална заједница и нашe плановe за будућност – рекао је градоначелник Ћурић.
Дражен Бошковић, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Града Требиња је изразио наду да ће до сљедећег координационог састанка за 12 мјесеци имати успјешне резултате и одређени број пројеката који ће бити успјешно реализовани.
– Моћи ћемо разговарати конкретно и о новим запошљавањима, инвестицијама и пројектима прекограничне сарадње који су веома важни. Подршка инвеститорима и локалним и страним је битна. Радимо интезивно са Градском управом и у комуникацији смо са одређеним инвеститорима. А што се тиче наше агенције, тренутно реализујемо шест пројеката који су финансирани из домаћих извора и од средстава одобрених од међународних донатора у вриједности од око 700 хиљада КМ – истакао је Бошковић
Михајло Вујовић, менаџер Општине Билећа је похвалио рад Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, посебно истакавши заједничке активности.
– Захваљући сарадњи са овом агенцијом у Билећи ће се наставити пројекат „Акцелератор“ како би се пружила прилика за едукацију и финансијску помоћ свима онима који имају идеје за предузетништво или за развој било каквог бизниса – рекао је Вујовић.