Одржана стручна расправа о теми „Повезивање образовног система са потребама тржишта рада: Пракса у образовном процесу“

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС), у оквиру програма „Прилика плус“, а у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС организовала је јуче у Бањој Луци стручну расправу о теми „Повезивање образовног система са потребама тржишта рада: Пракса у образовном процесу“.

Расправи су присуствовали представници ресорних министарстава, универзитета, средњих школа, Привредне коморе, послодаваца, Завода за запошљавање, студената, Швајцарске амбасаде у БиХ која подржава програм „Прилика плус“ и међународних пројеката који у фокусу имају запошљавање.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је овом приликом да Агенција континуирано настоји допринијети бољој усклађености понуде и тражње на тржишту радне снаге, а уз помоћ програма „Прилика плус“ креиран је специфичан модел образовања одраслих који омогућава онима који траже посао, неопходна знања и вјештине, али исто тако и олакшава послодавцима проналажење адекватне радне снаге.

“ Желимо овај успјешан модел понудити и струковним школама како би ученици тајне свог заната могли брусити директно у производним погонима у којима ће, након стицања дипломе, потражити запослење.  Вјерујемо да ћемо на тај начин скратити вријеме њиховог чекања на посао, а с друге стране омогућити послoдавцима да добију раднике који ће се одмах моћи укључити у производни процес. На овај начин желимо иницирати и одређене промјене у области стручног и техничког образовања и створити још чвршћу везу између образовног система и привреде“ – нагласио је Ђукић.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да Министарство у сарадњи са  друштвеним партнерима вoди aктивнoсти нa успoстaвљaњу сaрaдњe висoкoшкoлских устaнoвa и приврeдe рaди шкoлoвaњa кадра зa рeaлне потребе, а не за бирo зa зaпoшљaвaњe. Он је позвао руководства свих високошколских установа да креирају одговоран план уписа на студијске програме, водећи рачуна да образују кадар за којим постоји потреба јер на тај начин дају свој допринос економском развоју Републике Српске.

Према ријечима Николе Драговића, руководиоца програма „Прилика Плус“, суштина Програма је да омогући ученицима и студентима стицање потребних вјештина и концептуалних способности провођењем, што је више могуће, практичног рада током образовања.

Он истиче да бројни послодавци исказују огроман интерес да се укључе у процес и „отворе врата“ младима да им у својим предузећима омогуће обављање практичне наставе. Ипак, додаје и да постоји јаз између онога што послодавци очекују и онога што у овом моменту образовни систем нуди, те да се тренутно највећи јаз огледа у дрвопрерађивачкој и металској индустрији.

Током расправе могла су се чути бројна мишљења и искуства о томе како побољшати образовни систем и омогућити боље запошљавање свршених средњошколаца и студената. Учесници стручне расправе сагласни су у оцјени да је једно од рјешења и омогућити ученицима и студентима што више праксе у предузећима.