Одржана радионица „Како побољшати пословање предузећа користећи ЕУ инструменте подршке“

Конзорцијум Европске мреже предузетништва Републике Српске, на челу са Развојном агенцијом Републике Српске, организовао је једнодневну онлајн радионицу о теми „Како побољшати пословање предузећа користећи ЕУ инструменте подршке“.

Циљ радионице био је упознавање предузећа са инструментима за унапређење њихових иновативних капацитета коришћењем дигиталних технологија и ЕУ инструмената подршке. Захваљујући дигиталним рјешењима и ЕУ инструментима, уз одговарајућу подршку и расположиве алате, као и кроз сарадњу са представницима јавног сектора и научно-истраживачких институција, предузећа могу значајно унаприједити своје пословање.

Радионица је започела уводним обраћањем директора Развојне агенције Републике Српске, господином Маринком Ђукићем, који је позвао све учеснике да се активније укључе како би у пуном капацитету искористили могућности које се пружају домаћим привредницима кроз инструменте подршке ЕУ.

– Искористио бих и ову прилику да позовем домаће привредне субјекте да буду активнији, да искористе могућности пријаве на актуелне позиве и повуку средства која могу искористити за унапређење свог пословања и јачање конкурентности. Могућности су бројне а Развојна агенција Републике Српске и Европска мрежа предузетништва стоје на располагању за сву потребну подршку – нагласио је Ђукић.

Током радионице учесници су се упознали са сљедећим темама:

 • Презентација програма Хоризонт Европа
  др Бојан Ћудић – Развојна агенција Републике Српске
 • Искуство привредног друштва Алумина д.о.о. као партнера на „RIS RESTORE“ пројекту
  Никола Деспотовић – привредно друштво Алумина д.о.о. Зворник
 • Интегрисана платфома за производњу у заштићеном простору ПластеникНет
  проф. др Грујица Вицо – УИС
 • Системи управљања енергијом у пословним системима ИСО 50001
  проф. др Горан Јањић – УБЛ

Развојна агенције ће и у наредном периоду ослушкивати потребе привреде, како би константно ширили спектар услуга намијењених пословним субјектима и унаприједила њихово пословање, те ојачали њихову конкурентност.