Одржана обука експерата за јачање капацитета за управљање иновацијама у МСП

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС), је 6. и 7. јула 2016. године, у просторијама Агенције у Бањалуци реализовала дводневну обуку за примјену IMP3rove методологије.
Oбука су похађали експерти за управљање иновацијама из Републике Српске  који чине дио тима Европске мреже предузетништва Републике Српске. Тим ће у, оквиру услуга  мреже,  радити са малим и средњим предузећима на јачању њихових капацитета за управљање иновацијама, односно јачању њихове глобалне конкурентости. Осим представника РАРС-а, тим чине и представници Привредне коморе Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Бањалуци и Иновационог центра Бања Лука.

Предвиђене услуге ће обухватити око сто перспективних предузећа из Републике Српске, до краја 2018 године, и подразумијевају седмонодневне пакете бесплатне стручне помоћи и континуиран рад са предузећима у периоду од шест мјесеци на имплементацији заједнички дефинисаног плана за побољшање рада предузећа.
Обзиром да услуга обухвата и почетну анализу рада предузећа са фокусом на управљање иновацијама, те поређење предузећа на европском нивоу у односу на друга предузећа и посебно у односу на најбоља предузећа из њихове класе, за шта се користити IMP3rove методологија и алати,  експерти су обучени за кориштење електронског система за оцјену иновационог перформанса предузећа.
Обуку је водила Лиса Берле, представница IMP3rove Академије из Дизелдорфа, уз финансијску подршку Европске агенције за мала и средња педузећа (EASME), односно Европске комисије. Ово представља први корак за добијање међународно признатог IMP3rovog цертификата за управљање иновацијама.