Одржана међународна конференција о кластерима

У организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа у Бањој Луци (РАРС), а у сарадњи са Министарством индустрије,  енергетике и рударства јуче је одржана међународна конференција о теми „Увезивање предузећа Републике Српске са европским партнерима – додана вриједност кластера у Јадранско-Подунавском региону“. Конференција је организована у оквиру активности на АДЦ пројекту (Adriatic Danubian Clustering) који имплементира РАРС, а кофинансира Европска унија.

Осим партнера у пројекту у конференцији су учествовали и представници ресорних министарстава Владе РС, кластера из Европске уније и Српске, општина, локалних развојних агенција и предузећа из РС.

Конференцију је отворио министар индустрије, енергетике и рударства РС, др Жељко Ковачевић, истакавши да је циљ кластеризације да се мала и средња предузећа у Српској укрупне како би на рестриктивном међународном тржишту била конкурентна.
– Влада је препознала значај кластеризације РС и у наредном периоду ћемо ићи у том правцу, јер кластеризација доноси више новца и радних мјеста што је у овом тренутку неопходно – нагласио је министар Ковачевић.

Пројект менаџер регије италијанске Венето, Силвија Балдасин, представила је учесницима конференције АДЦ пројекат, док је Владимир Рудл из Мариборске развојне агенције говорио о развоју кластера у Европској унији, Словенији и искуствима на регионалном нивоу. Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Слободан Марковић, говорио је о развоју кластера у РС и БиХ, а Горан Родић, координатор кластера Дрво Приједор, говорио је о искуствима овог кластера.

Током панел дискусије учесници конференције покушали су дати одговоре на питања о визији развоја кластера у Републици Српској и БиХ у наредном периоду.

Закључено је да је један од првих задатака у наредном периоду  успостављање функционалних канала комуникације међу свим заинтересованим актерима –предузећима, локалним развојним агенцијама, општинама, министарствима и другим релевантним институцијама, континуирана едукација свих актера, снажнија промоција и афирмација приче о кластерима и, на крају, укључивање у процес интернационализације, односно подршка домаћим кластерима да се укључе у мрежу транснационалних кластера, што је у крајњој линији и циљ АДЦ пројекта.